Reis Rifat ef. Fejzić u ramazanskom zijaretu Plavo-Gusinjskom kraju

Reis Fejzić na iftaru u Plavu
Reis Fejzić na iftaru u Plavu

Plav/Gusinje – U ponedeljak, 13.08.2012. godine, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić, sa saradnicima Sadmirom ef. Hadžijićem i Fuadom ef. Čekićem, boravio je u ramazanskom zijaretu Plavo-Gusinjskom kraju. Na zajedničkom iftaru u holu Centra za kulturu u Plavu, pored džematlija iz Plava i Gusinja, prisustvovali su brojni uticajni građani ovog kraja: predsjednik Skupštine opštine Plav Sait Čekić, poslanik u državnom Parlamentu Kemal Purišić, ombusman Šućko Baković, predsjednici Odbora Islamske zajednice iz Plava i Gusinja, glavni imami i imami iz ova dva grada, direktori javnih ustanova, i drugi.

Prisutne je na početku poselamio glavni imam Odbora IZ-e Plav,  Sinan ef. Latić

Reis Fejzić na iftaru u Plavu
Reis Fejzić na iftaru u Plavu

, zahvalivši se svima na prisustvu, posebno rukovodstvu Islamske zajednice na čelu sa reisom. Nakon njega, prisutnima se obratio reis Rifat ef. Fejzić, koji je izrazio puno zadovoljstvo ovim skupom. U svom izlaganju, on je govorio o temeljnim postulatima vjerovanja, rekavši da islam opstoji na šehadetu, koje je glavni noseći stub ove vjere. U šehadetu nema kompromisa, nema izgovora i izuzeća koji čine čovjeka slobodnim da prestane vjerovati u šehadet, a da istovremeno ostane biti musliman. Nakon šehadeta, suštinski bitan oslonac ove vjere je namaz, za kojeg vjerniku nema izuzeća, makar bio bolestan,  u bilo kom stanju – dužan je obavljati namaz, makar i mimikom. Post je nakon toga ibadet u kom prednjači intimnost i bliskost čovjeka sa njegovim Gospodarom. Zbog te bliskosti Poslanik, s.a.v.s., i prenosi riječi Uzvišenog Allaha: „Post je moj, i samo ja za njega nagradu dajem“. Zekat i hadž su stubovi vjere koji tretiraju imovinski snažnije muslimane. Međutim, srž svakog od ovih stubova je iskrenost.

Plavo-Gusinjski iftar
Plavo-Gusinjski iftar

„Ovdje smo večeras da potvrdimo čvrsto jedinstvo Islamske zajednice, koja ne poznaje niti priznaje sve ono što dva vjernika može udaljiti jednog od drugog. Ova vjera nije samo vjera Bošnjačke niti Albanske niti neke druge nacije. Ona je vjera svih ljudi, ma kojim drugim identitetom se deklarisali. Islamska zajednica je tu, da nas sviju ujedini u vjerovanju u Jednog i Jedinog Boga,“ rekao je između ostalog reis Fejzić.

Nakon toga, reis je u Šabovića džamiji u Plavu klanjao teravih-namaz, te se nakon njega obratio prisutnim džematlijama. Govoreći o vrijednostima Lejletul-Karda, reis je istakao da kako u vjeri ne smije biti sumnje, ova mubarek noć nas treba inspirisati da i ljudima otklonimo svaku sumnju u pogledu ispravnosti onoga u šta vjerujemo. On je naveo jedan upečatljiv primjer: „Prilikom otvaranja kompleksa Sulejmanije džamije, uz prisustvo svih uglednika, samog sultana i mnoštva svijeta, mimar Sinan, autor ovog impozantnog zdanja je bio prisutan ceremoniji. Pored njega je stajao jedan malouman mladić, koji poče tvrditi da je jedna munara džamije kriva. Mimar Sinan ga upita o kojoj se munari radi, a ovaj mu pokaza na jednu od njih, koja bješe sasvim prava. Međutim, Sinan naredi majstorima da munaru vežu konopcima i vuku je, a mladiću da im kaže kada bude dovoljno ispravljena da stanu. Naravno da niti je munara bila kriva, niti su je ljudi mogli prostom vučom konopima ispraviti. Ali, ovaj postupak smiri mladića, i on nastavi tvrditi da je sad svaka munara prava. Sinanovi neimari se začudiše ovom postupku, a on im pojasni da je u njemu bilo hajra. Jer, da mladiću nije otklonio sumnju, on bi među svijetom tvrdio da je munara kriva, i našlo bi se mnogo onih koji bi mu povjerovali. Tako i mi, u našim postupcima pokažimo da ne postoji nikakva manjkavost u našoj vjeri,“ rekao je reis Fejzić.

Osim reisa Rifata ef. Fejzića, prof. Sadmir ef. Hadžijić je klanjao teravih-namaz u Vezirovoj džamiji u Gusinju, gdje je nakon namaza prisutnim džematlijama uputio prigodne ramazanske nasihate.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.