Bajramska posjeta Domu starih u Bijelom Polju

Delegacija OIZ-e Bijelo Polje Domu starih
Delegacija OIZ-e Bijelo Polje Domu starih

Bijelo Polje – Pronoseći bajramsku radost, delegacija Odbora Islamske zajednice Bijelo Polje, na čelu sa predsjednikom Amerom ef. Šukuricom, drugog bajramskog dana, 31. avgusta. 2011. godine, posjetila je JU Dom starih u Bijelom Polju.  Direktor Doma dr. Besim Kadić sa osobljem i saradnicima, srdačno je primio delegaciju Odbora, izrazivši im toplu dobrodošlicu. Pored predsjednika Odbora, delegaciju su sačinjavali Mirsad ef. Burdžović, Mensur ef. Kasumović, sekretar Odbora Kemal Mekić sa nekoliko džematlija iz bjelopoljske opštine. Prilikom posjete, gosti su korisnicima Doma uručili prigodne poklone.

Amer ef. Šukurica
Amer ef. Šukurica

U obraćanju, Amer ef. Šukurica se zahvalio upravi na čelu sa dr. Kadićem, na toplom dočeku, a zatim se korisnicima, muslimanima i pravoslavcima prisutnim u sali obratio sa par toplih riječi. Između ostalog, on je naglasio da islam kao vjera ljubavi vodi brigu o čovjeku i pazi na njega u svim životnim dobima. Kroz životne primjere prakse Muhammeda, s.a.v.s., i njegovih sljedbenika, podvukao je koliku pažnju i poštovanje islam pruža osobama u poznim godinama. Muhammed, s.a.v.s., je čak i kada je u žurbi, ako bi se ispred njega našao starac koji hodi putem, strpljivo i polako išao za njim. Nije ga htio preteći, kako starac u svojoj slabosti ne bi osjetio žal za izgubljenom snagom. Također, Ebu Bekr, r.a., njegov prvi nasljednik i halifa nakon njegove smrti, i pored svih državničkih poslova, odvajao je vrijeme da u okolini Medine, bude na usluzi, čisti šator, donosi vodu i kuha hranu slijepoj i nejakoj starici. Ovakvo dobročinstvo je plemeniti Ebu Bekr krio od ljudi, a ujedno njime pokazao da je briga prema starim i nejakim licima odgovornost najprije prvih ljudi jednog društva, a nakon toga i svih ostalih.

Zadovoljstvo ovom posjetom bilo je očito na licima i izraženo osjećanjima i gestima korisnika doma, vidno dirnutih ovom skromnom posjetom.