Bajramska poruka reisa Rifata ef. Fejzića

imagesBismillahi-rrahmani-rrahim,
“Reci: ‘Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova, koji nema saučesnika…” (Kur'an, 6:162,163)

Draga braćo i sestre,
Allahovom voljom stupamo u blagdane Kurban Bajrama – dane hadža i kurbana u kojima manifestujemo jednakost i jedinstvo, žrtvovanje i solidarnost, u ime Allaha a zarad nas samih.
Hadžom i kurbanom žrtvuje se dio imetka za spas čovjeka i približavanje Bogu. A udaljavanje od Boga i univerzalnih vrijednosti sve više nas vodi u suštu suprotnost – žrtvuje se čovjek zarad imetka. Istina pada pred intrigama, pravda pred silom, mir pred nasiljem. I sve to pretežno zbog “viših ciljeva” i “dobrih namjera”.
Na ovaj fenomen Uzvišeni Allah nam u Kur'anu ukazuje:
“Kad im se kaže: ‘Ne remetite red na Zemlji!? – odgovaraju: ‘Mi samo red uspostavljamo! ‘Zar?! A, uistinu, oni nered siju, ali ne opažaju.” (Kur'an, 2:11,12)
Vjernike Allah dodatno upozorava na pogubnost onih koji jedno govore a drugo rade:
“O vjernici, Allaha se bojte, i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio i Allaha se bojte jer On dobro zna šta radite.” (Kur'an, 59:18).

I zaista je Bajram prava prilika da se preispitamo živimo li život u skladu sa vječnim Božijim poukama. Doprinosimo li Zajednici i društvu, pomažemo li braću, komšije, stare, nemoćne, siromahe, bolesne..? Tragamo li za pravdom? Jer, koliko god nam se svijet činio nepravednim, a pravda utopijom, najporaznije bi bilo ako bi od njenog traženja odustali.

Dragi vjernici,
Podijelimo kurbansko meso i radost Bajrama sa bližnjima, komšijama i siromasima. Činimo dovu da nam Allah primi kurbane, a našim hadžijama ukabuli hadž. U to ime srdačno vam čestitam naš najveći praznik:

Bajram šerif mubarek olsun! Gezuar Kurban Bajramin!

Reis,
Rifat Fejzić

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.