Direktor medrese “Mehmed Fatih” Rahman ef. Kačar u ramazanskom zijaretu Baru

Rahman ef. Kačar u Baru
Rahman ef. Kačar u Baru

Bar – 27. noći ramazana, direktor medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici Rahman ef. Kačar i šef odgojne službe u medresi Džemal ef. Dacić boravili su u ramazanskom zijaretu Odboru IZ-e u Baru.

Oni su po dolasku u Bar gdje ih je dočekao predsjednik Odbora Suljo Mustafić, obišli kompeks Škanjevića džamije u kojoj se trenutno izvode kaligrafski radovi unutar džamije, koje izvode vrhunski majstori kaligrafije iz Turske, što će ne sumnjivo ovom zdanju dati još veću umjetničku i duhovnu vrijednost. U ovoj džamiji se za vrijeme ramazana uči mukabela.

Rahman ef. Kačar i Suljo Mustafić
Rahman ef. Kačar i Suljo Mustafić

Poslije obavljenog teravih-namaza džematu se  obratio direktor Kačar. On je govoreći o ramazanskim aktivnostima koje realizuje vjersko-prostvjetna služba i kolektiv medrese istakao svoje zadovoljstvo onim što je doživio u našim džematima. Džamije su pune na teraviji, džuma-namaz je dobro posjećena, u mnogo džamija uče se mukabele, što nam daje za pravo da budemo zadovoljni radom naših imama, mualima, hatiba i svih koji sudjeluju u devetskom radu. On je u svom vazu posebno akcentiro na važnost davanja sadekatul-fitra za potrebe naše medrese, čije plodove već primjećujemo u svim našim gradovima pa i u Baru, i čini mi veliko zadovoljstvo da smo večerašnju teraviju klanjali za našim učenikom koji je večeras dobio najveću ocjenu.

Direktor medrese je podsjetio da Islamska zajednica u Crnoj Gori već nekoliko godina uspješno realizuje direktan prenos klanjanja bajram-namaza putem javnog servisa RTCG, te da će ovogodišnja bajramska svečanost biti upriličena u Gusinju. Nadam se ako Bog da da ćemo za godinu dana bajram klanjati u našem velelepnom islamskom centru u Baru. U to ime molim dragog Allaha da nas na tom putu pomogne, završio je ef. Kačar.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.