Potpredsjednik Vlade Turske Bešir Atalaj posjetio Stari Bar i Odbor IZ-e Bar

Potpredsjednik Vlade Turske Bešir Atalaj u Baru
Potpredsjednik Vlade Turske Bešir Atalaj u Baru

Bar – Atalaj je bio gost svečanog iftara Bošnjačke stranke u Podgorici, a tokom obilaska Bara njegovi domaćini bili su Suljo Mustafić, poslanik u Skupštini i predsjednik Odbora Islamske zajednice u Baru, Munib Ličina član Odbora i Bajazit Karađuzović, predsjednik Odbora za igradnju Islamskog centra.

Potpredsjednik Atalaj je,  sa delegacijom u kojoj su bili  i ambasador Turske Mehmed Nijazi Tanlir, direktor organizacije TIKA za Crnu Goru Birol Četin,  direktor Vladine agencije za dijasporu i rodbinske narode Kemal Jurtnač, poslanici turskog Parlamenta kao i drugi visoki zvaničnici obrazovnih  i kulturnih institucija Turske  i ambasade Turske  , obišao Stari Bar , bio u  zdanju Islamskog centra, i u obnovljenoj Škanjevića džamiji, klanjao ikindiju namaz u Omerbašića džamiji, posjetio kancelariju Islamske zajednice i Staru maslinu na Mirovici.

Potpredsjednik Vlade Turske Bešir Atalaj u Starom Baru
Potpredsjednik Vlade Turske Bešir Atalaj u Starom Baru

Poslanik i predsjednik Odbora IZ Suljo Mustafić se zahvalio turskim zvaničnicima na  veoma važnim projektima koji se u saradnji sa turskom agencijom TIKA realizuju u Baru.

– Posredstvom agencije TIKA imamo nekoliko važnih projekata kojji  se realizuju ili se, u narednom periodu,  planiraju  u Baru. Osim ulaganja u objekte Islamske zajednice, planirani projekti su  u oblasti unaprijedjenja  poljoprivrede i maslinarstva, školstva, sporta i zdravstva, i od značaja su za sve gradjane Bara – kazao je Mustafić, napominjući da je Bar grad multivjerskog i multinacionalnog sklada, sa sačuvanim nasljedjem  osmanlijske kulture.

Bešir Atalaj u Škanjevića džamiji u Baru
Bešir Atalaj u Škanjevića džamiji u Baru

On je kazao da su toku kaligrafski  radovi  u Škanjevića džamiji koje izvode poznati turski restauratori,  čime će ovo zdanje dobiti  enterijer ukrašen citatima iz Kur-ana i islamske tradicije, arabreskama koje predstavljaju  vrijedna dostignuća  islamske umjetnosti kaligrafije.

Potpredsjendik Atalaj je posjetio i sjedište Islamske zajednice gdje se upoznao sa funkcionisanjem ove institucije. Na gradilištu budućeg Islamskog centra u Baru Mustafić je upoznao visoku delegaciju sa  dosadašnjim radovima na ovom impozantnom zdanju.

Bešir Atalaj i Suljo Mustafić
Bešir Atalaj i Suljo Mustafić

Mustafić je rekao  da je do sada  objekat isključivo gradjen sredstvima  vjernika iz Bara i dijaspore, te da su se u završnoj fazi obratili za pomoć agenciji TIKA, koja je prihvatila projekat  i izrazio zahvalnost ovoj instituciji i tuskoj Vladi.

– Riječ  je o  višenamjenskom vjerskom, kulturnom i obrazovnom  objektu koji ima različite sadržaje koji nedostaju islamskim vjernicima u Baru. Očekujemo se da će se veoma brzo započeti sa nastavkom radova i sledeće godine, ako Bog da,  otvoriti ovaj objekat.  – kazao je Mustafić

Bešir Atalaj u džamiji u Starom Baru
Bešir Atalaj u džamiji u Starom Baru

Potpredsjednik Atalaj  je izrazio svoje  oduševljenje planiranim sadržajima Islamskog centra i , ukupno, sačuvanim islamskim nasljeđem u Baru.

– Vidimo da ovdje u Baru živite u harmoniji sa drugim vjerama i nacijama , suživot različitosti je veliko bogatstvo . Imate veliko kulturno nasljedje koje treba  čuvati. Drago nam je što možemo da pomognemo u tome , kako u  izgradnji ovog objekta, tako i kroz ostale projekte u ovom gradu i u Crnoj Gori – kazao je potpredsjednik Atalaj.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.