Potpredsjednik Vlade Turske Bekir Bozdag posjetio OIZ-e Bar i Udruženje maslinara

Reis Rifat Fejzić, Suljo Mustafić i Bekir Bozdag u Islamskom centru u Baru
Reis Rifat Fejzić, Suljo Mustafić i Bekir Bozdag u Islamskom centru u Baru

Bar, 02.06.2012. godina – Potpredsjednik Vlade Turske Bekir Bozdag sa saradnicima posjetio je Bar i razgovarao sa predstavnicima Islamske zajednice.

Bozdag je bio gost svečane akademije maturanata Medrese »Mehmed Fatih« u Podgorici, a tokom obilaska Bara njegovi  domaćini su bili Suljo Mustafić, poslanik u Skupštini  i predsjednik Odbora Islamske zajednice u Baru i glavni imam Mujdin ef. Milaimi.

Bozdag je,  sa delegacijom u kojoj su bili  i predsjednik Vladine agencije TIKA Serdar Cam, direktor Vladine agencije za dijasporu i rodbinske narode Kemal Jurtnac, kao i drugi visoki zvaničnici obrazovnih institucija Turske  i ambasade Turske u Crnoj Gori, obišao Stari Bar i objekat rekonstruisane Škanjevića džamije

Bekir Bozdag i Suljo Mustafić
Bekir Bozdag i Suljo Mustafić

Poslanik Suljo Mustafić se zahvalio turskim zvaničnicima na  veoma važnim projektima koji se u saradnji sa turskom agencijom TIKA realizuju u Baru.

–  Posredstvom agencije TIKA započeta je plodna saradnja barskog Udurženja maslinara sa srodnim asocijacijama i institutima u Turskoj, koja će sigurno biti unaprijedjena u  cilju razvoja maslinarstva u Baru. Takodje, razgovarali  smo i o drugim projektima koji se tiču ulaganja u školske objekte  i  neke  sportske sadržaje  u Baru – kazao je Mustafić, napominjući da je Bar grad multietničkog sklada u kome postoji mnogo ostataka islamske i osmanlijske kulture.

Bekir Bozdag sa saradnicima u Starom Baru
Bekir Bozdag sa saradnicima u Starom Baru

Potpredsjednik Bozdag je prošetao starobarskom kaldrmom, posebno se zadsržavajući u radnji Karađuzovića, gdje je probao poznate slatkiše i kolače iz radinosti najstarijih barskih slastičara.

Na gradilištu Islamskog centra u Baru Mustafić je zajedno sa glavnim imamom Mujdinom Milaimijem  i reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatom Fejzićem upoznao visoku delegaciju sa  dosadašnnjima radovima na ovom impozantnom zdanju.

On je  ukazao da je dosada  objekat isključivo gradjen sredstvima  vjernika iz Bara i dijaspore, te da su se u završnoj fazi obratili za pomoć agenciji TIKA, koja je prihvatila projekat.

Mujdin ef. Milaimi, Bekir Bozdag i Suljo Mustafić ispred Islamskog centra
Mujdin ef. Milaimi, Bekir Bozdag i Suljo Mustafić ispred Islamskog centra

– Riječ  je o  višenamjenskom vjerskom, kulturnom i obrazovnom  objektu koji ima različite sadržaje koji su nedostajali islamskim vjernicima u Baru. U njihovo ime  se zahvaljujem TIKI i Turskoj Vladi što je prihvatila realizaciju dovršetka ovog velikog projekta – kazao je Mustafić.

Potpredsjednik Vlade Turske je potvrdio da će preko Vladine agencije TIKA biti finansiran dovršetak ovog zdanja, a nakon završetka administrativne procedure, biće započeti radovi.

– Uvjerio sam se da je Crna Gora predivna država bogata  različitostima, a da je  Bar  grad u kome se ta različitost prožima i iskazuje na najljepši način, Drago nam je što možemo da pomognemo izgradnju ovog objekta, kao i ostale projekte u ovom gradu – kazao je Bozdag.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.