Muftija Saudijske Arabije Abdulaziz Ali Šejh osudio proteste u Egiptu

Abdulaziz Ali Šejh, muftija Saudijske Arabije

Abdulaziz Ali Šejh, muftija Saudijske Arabije

Saudijska Arabija – U svom džumanskom obraćanju vjernicima, jučer, 04. februara 2011 godine, muftija Saudijske Arabije Abdulaziz Ali Šejh, najoštrije je osudio proteste protiv Vlada u Egiptu, Tunisu i drugim arapskim državama. Ove osude objavile su danas saudijske novine El-Wetan, a prenijela i turska novinska agencija Anadolu Ajans. Muftija je naglasio da se radi o „protestima planiranim radi razbijanja arapskih islamskih zemalja, da bi time od jakih i velikih zemalja postale male i zaostale državice.“

Saudijski muftija je proteste protiv višedecenijskog represivnog režima u Egiptu ocijenio kao lažne i zločinačke, čiji je cilj udar na ummet i razbijanje njegove vjere, vrijednosti i morala.

Ovakvi komentari saudijskog muftije očituju brigu o sudbini vladajuće saudijske kraljevske porodice, te strah da se isti oslobodilački scenario ne ponovi u Saudiji i ostalim zalivskim zemljama. Ciljeve oslobođenja od nasilničkog režima, za koje je Hasan el-Benna, osnivač pokreta Muslimanska braća dao svoj život, šejh Abdulaziz ocjenjuje kao: „Vatru potpaljenu u brojnim državama, od strane neprijatelja islama, sa ciljem širenja otrova i zla u arapskom ummetu“.

Za razliku od njega, šejh Jusuf el-Karadawi u direktnom telefonskom uključenju prvog dana protesta, posredstvom nezavisne Al-Džezira televizije pružio je podršku protestima egipatske omladine i Muslimanske braće, te kompletnom egipatskom narodu.

Poslije Karadawija, prvi državnik koji je pozvao egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da se povuče je turski premijer Redžep Tajip Erdogan.

Tags:

No Comments

    Leave a reply