YIHR: Protest povodom skrnavljenja objekta Islamske zajednice u Tivtu

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR)
Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR)

Podgorica – Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) izražava zgražavanje i najoštriji protest povodom primitivnog i civilizovanom svijetu neprihvatljivog akta, provala i skrnavljenju vjerskog objekta Islamske zajednice u Tivtu.

Ovakvi oblici ponašanja predstavljaju klasične oblike fašizma, koji su, ne prvi put, usmjereni prema pripadnicima Islamske religije u Crnoj Gori. YIHR smatra da su ovakvi postupci nastavak ponašanja iz 90-tih, upravo zato što Crna Gora nikada nije započela ozbiljan i odgovoran proces suočavanja sa prošlošću koji je trebao da dovede do sankcionisanja svih učinilaca djelasa elementiuma širenje nacionalne i vjersek mržnje. Zbog razvoja kulture nekažnjivosti u Crnoj Gori, određen broj pojedinaca, sasvim očekivano, nastavlja da produžava fašističku ideologiju započetu 90-tih. Ukoliko se počinioci ovog nedjela ne privedu pravdi i najoštrije ne kazne, smtraćemo da državni organi snose punu odgovornost za ovaj, prethodne i buduće incidente sa istom motivacijom.

YIHR poziva nadležne da se ovim zločinom usmjerenim na temlje države, pozabave na najozbiljniji načun, i tako pošalju poruku da je fašizam zabranjen oblik ponašanja i da povlači ozbiljne sankcije. Osnovene vrijednosti naše države mojaraju biti međuvjerski sklad, tolerancija i suživot, te ukoliko se ispostavi da su počinioci državljani Crne Gore, trebe iznaći način da se krivcima oduzme državljanstvo i proglase presonama non grata.

Od crnogorske i tivatske javnosti očekujemo na ovi primiztivci budu izopšteni i stasvljeni na stub srama. U suprotnom ovakvi oblici ponašanja će postati nešto po čemu će se Crna Gora prepoznavati, a naše društvo nikada neće iskoristiti šanse koje imamo da postanemo interkulturalna zajednica i demokratsko društvo.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.