Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Jakov Gerasimov posjetio Medresu u Podgorici

Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Jakov Gerasimov u posjeti podgoričkoj Medresi
Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Jakov Gerasimov u posjeti podgoričkoj Medresi

Podgorica – Danas je ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Jakov Gerasimov obišao podgoričku Medresu i razgovarao sa reisom Rifatom Fejzićem i njegovim saradnicima. U otvorenom i srdačnom razgovoru istaknuta je obostrana zainteresovanost za uspostavljanje saradnje izmedju Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori i Islamske zajednice Rusije i njenih obrazovnih institucija.

Reis Fejzić je izrazio zadovoljstvo posjetom Ruskog ambasadora u , kako je rekao, najznačajnojoj islamsko-obrazovnoj instituciji u Crnoj Gori.

– Crna Gora je, kao i Ruska Federacija, multikonfesionalna i multietnička država , tako da ne vidim nijedan razlog da dobre odnose dviju država ne podupremo i saradnjom dviju Islamskih zajednica. Imao sam prilike da na brojnim medjunarodnim skupovima upoznam islamske predstavnike iz Rusije i impresioniran sam bio podacima o broju pripadnika islama u toj zemlji i njihovim obrazovnim institucijama. – rekao je reis Fejzić.

Fejzić je naglasio i da je Islamska zajednica u Crnoj Gori otvorena za saradnju sa svim zemljama u kojima žive pripadnici islama i njihovim institucijama, tako da bi saradnja, kao i razmjena učenika Medrese i budućih studenata bila veoma značajna, kako za Islamske zajednice , tako i za dvije države.

Ruski ambasador Jakov Gerasimov je istakao da u Ruskoj Federaciji živi blizu 20 miliona muslimana, od čega u Moskvi preko 2 milona, te da i Crna Gora i Rusija kao multikonfesionalne zemlje, treba da sarađuju i preko svojih tradicionalnih vjerskih zajednica.

Gerasimov je istakao da je veoma važno to što obije zemlje imaju dobro organizovane islamske zajednice koje okupljaju autohotone narode islamske vjere.

Ambsador je ukazao da postoje brojne mogućnosti za saradnju , prije svega kroz obrazovanje, odnosno razmjenu đaka i studenata sa islamskiim univerzitetima u Moskvi i Kazanju .

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.