U Skoplju održani peti susreti islamskih poglavara Balkana i Turske

Susret islamskih poglavara Balkana i Turske u Skoplju
Susret islamskih poglavara Balkana i Turske u Skoplju

Skoplje/Makedonija – U Skoplju su održani peti susreti islamskih poglavara Balkana i Turske. Domaćin skupa je bila Islamska zajednica u Makedoniji predvođena njenim reisulemom Sulejmanom ef. Redžepijem. Delegaciju Islamske zajednice u Crnoj Gori predvodio je reis Rifat ef. Fejzić, koji je tokom dvodnevnog boravka u Skoplju imao niz susreta sa svojim kolegama iz regiona.

Tema skupa u Skoplju je bila “Povraćaj vakufske imovine”. Na skupu pod tom temom reis Fejzić je uzeo učešće i upoznao svoje kolege sa zakonom o restituciji u Crnoj Gori, koji je isključio vjerske zajednice iz procesa na kojeg se odnosi, naznačivši da Islamska zajednica aktivno radi na prikupljanju dokumentacije. „Arhiva nam je jako slaba, što nije čudo. Navešću primjer da Islamska zajednica posjeduje papir od državnih organa prethodnog komunističkog režima kojim se traži ustupanje starog papira i arhive Islamske za potrebe sirovine za fabriku celuloze“, naveo je reis Fejzić.

Na kraju je između ostalog dogovoreno da se formira komisija koja će u Istanbulu u arhivama potražiti dokumentaciju za vakufsku imovinu naših islamskih zajednica. Glavni gost turski reis prof. dr. Mehmet Gormez je obećao nesebičnu pomoć u tom pravcu. Goste je na svečanom ručku ugostio premijer Makedonije Nikola Gruevski, a na večeri u svojoj rezidenciji predsjednik republike Makedonije Ðorđe Ivanov.

Osim reisa Fejzića, delegaciju Islamske zajednice u Crnoj Gori sačinjavali su direktor Medrese u Podgorici Omer Kajoshaj, glavni imam iz Ulcinja Rifat Jusufi i imam i profesor u Medresi Suad Ukoshata. Po okončanju susreta, dogovoreno je da naredni domaćin ovog skupa bude muftija Islamske zajednice u Sloveniji, dr. Nedžad Grabus.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.