U Prištini održana međunarodna konferencija o radu imama i vjeroučitelja u jugoistočnoj Evropi

Prof. Omer Kajoshaj na konferenciji
Prof. Omer Kajoshaj na konferenciji

Priština – U periodu od 21. do 23. oktobra 2011. godine, u zajedničkoj organizaciji Instituta za obrazovanje i nauku Univerziteta u Beču i Fakulteta za islamske studije u Prištini,  organizovana konferencija pod nazivom „Obuka imama i vjeroučitelja za islamsko obrazovanje u Jugoistočnoj Evropi“.  Konferencija je održana u hotelu „Viktorija“ u Prištini.

Učešće na ovom naučnom skupu je uzelo 34 istraživača iz različitih zemalja svijeta sa skoro svih kontinenata.  Učešće na ovom skupu, ispred Islamske zajednice u Crnoj Gori, uzeo je prof. Omer Kajoshaj, zamjenik direktora medrese „Mehmed Fatih“ u Podgorici. On je u radnom dijelu konferencije imao izlaganje na temu „Da'vah u promjenjivom svijetu,  – novi izazovi u radu imama“.

Kajoshaj je u svom izlaganju naglasio da: „Zbog ogromnih i sve bržih promjena i transformacija u društvu, onaj ko želi biti uspješan u da'vetskom radu, mora biti spreman da se i sam prilagodi rastućim promjenama. Ta prilagođavanja podrazumijevaju osnove sociologije, psihologije, politikologije i komunikologije. Bez ovih osnova, teško će bilo ko naći pristupa širokim slojevima društva, i prilagoditi svoj poziv promjenama koje se dešavaju u samom društvu. Zbog toga, treba analizirati mogućnost uključivanja ovih predmeta u kurikulume medresa i fakulteta za islamske studije,“ zaključio je Kajoshaj.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.