VIDEO: SVEČANA AKADEMIJA MATURANATA MEDRESE “MEHMED FATIH” 2018

Na svečanoj akademiji, koja je održana u kulturno-informativnom centru “Budo Tomović“ u Podgorici, a kojoj je prisustvovao veliki broj gostiju, među kojima i crnogorski premijer Duško Marković, uručena su i priznanja najboljim učenicima

PODGORICA (AA) – Medresa “Mehmed Fatih“ iz Podgorice ispratila je večeras sedmu generaciju maturanata i treću generaciju maturantkinja ove škole. Na svečanoj akademiji, koja je održana u kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” u Podgorici, a kojoj je prisustvovao veliki broj gostiju, među kojima i crnogorski premijer Duško Marković, uručena su i priznanja najboljim učenicima, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovogodišnje školovanje završilo je ukupno 63
učenika, od čega je 29 maturanata i 34 maturantkinje.

Direktor Medrese “Mehmet Fatih” Fuad Čekić poručio je da ova vjerska škola promoviše integraciju vjere i nauke, morala i znanja.

Početak rada Medrese, 2008. godine, govori dovoljno da su islam kao religija i muslimani kao zajednica prihvaćeni kao dio ukupne vjerske i kulturne baštine Crne Gore i onog dijela građana koji su svih ovih godina radili na njenoj državotvornosti. Akademije se organizuju u čast ispraćanja jedne generacije, ali, isto tako, njihova dublja poruka je promovisanje znanja, morala i snage, koju za društvo predstavlja mladost. Upravo, to je i slogan naše škole: znanje utemeljno na moralnim vrijednostima. Naša škola promoviše integraciju vjere i nauke, morala i znanja, u duhu tradicionalnih vrijednosti, imanentnih Bošnjacima, muslimanima i Albancima, kao autohtonim narodima u Crnoj Gori”, kazao je Čekić.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef
Fejzić, govorio je o važnosti znanja i nauke.

“Jedan islamski učenjak je rekao da ‘ko hoće dobro na ovome svijetu, neka se bavi naukom, ko hoće dobro na budućem svijetu, neka se bavi naukom, a ko hoće dobro na oba svijeta, ponovo neka se bavi naukom’. Najveće zlo ovoga svijeta jeste neznanje“, rekao je Fejzić.

On se posebno zahvalio crnogorskom premijeru Dušku Markoviću, što je večeras prisustvovao svečanoj akademiji.

“Poštovani predsjedniče, hvala vam što ste došli. Vaš dolazak je slika koju bi poželjele da vide zemlje koje se pozivaju da su kolijevke demokratije. Danas je demokratija ovdje u Podgorici, gdje na čelu države, premijer, dođe na akademiju medresanata, odnosno, svršenika jedne vjerske škole iz manjinskih naroda. Dok mnogi danas u regionu, u Crnoj Gori, u EU, svoju politiku krunišu na podjelama i islamofobiji, vi ste pokazali da je Crna Gora kuća svih njenih građana. Hvala vam na tome”, kazao je Fejzić.

Premijer Duško Marković poručio je večeras nastavnicima, zaposlenima i svršenim maturantima i maturantkinjama Medrese “Mehmed Fatih“ da Vlada godinama posvećeno projektuje obrazovni sistem koji će svakom učeniku i studentu omogućiti sticanje znanja neophodnih za uspjeh u profesionalnoj karijeri i da u multikonfesionalnoj Crnoj Gori nema bolje pripreme za život od obrazovanja koje predstavlja najbolju garanciju poštovanja drugih.

“Kvalitetno obrazovanje je jedan od najvažnijih
“Kvalitetno obrazovanje je jedan od najvažnijih činilaca sveukupnog napretka našeg društva, demokratskog i ekonomskog. Vlada godinama unazad posvećeno projektuje obrazovni sistem koji će svakom učeniku i studentu omogućiti sticanje znanja neophodnih za uspjeh u profesionalnoj karijeri. Ali ne zadržavamo se samo na zadatku lične afirmacije pojedinca, već želimo da znanja i dometi naših mladih budu snažan oslonac crnogorskom društvu u vremenu koje je pred nama”, rekao je premijer Marković.

Premijer Marković je, govoreći o ovoj obrazovnoj ustanovi, rekao da ona predstavlja potvrdu da je Crna Gora država izgrađene demokratije i savremenog obrazovnog sistema.

“Ova škola već punu deceniju svoju obrazovno-vaspitnu misiju realizuje u skladu sa savremenim politikama i standardima u oblasti obrazovanja. Njen program ima istovjetnu važnost kao i javno važeći obrazovni program opšte gimnazije u Crnoj Gori, a medresine diplome punovažne su u našem sistemu. Ali ne samo zakonska punovažnost, nego i njeno suštinsko ustrojstvo, ukazuju da u Medresi naši mladi stiču znanja o svojoj vjeri i religiji, crnogorskoj kulturi i tradiciji, ali i šire i svestranije obrazovanje o istoriji, filozofiji, književnosti, umjetnosti”, naveo je Marković.

Vlada je prije nepunih mjesec dana prihvatila finansiranje Medrese Mehmed Fatih u iznosu od pola miliona eura za 2018. godinu, a premijer Marković je poručio da će tako biti i u budućnosti.

Večerašnjoj svečanoj akademiji prisustvovali su još i potpredsjednik Vlade Rafet Husović, brojni ministri u Vladi, ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, predstavnici javnog života, članovi Islamske zajednici, kao i roditelji učenika.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.