Seminar o izradi Kuvajtske enciklopedije islamskog svijeta u Istambulu

Reis Fejzić na seminaru u Istanbulu
Reis Fejzić na seminaru u Istanbulu

Istanbul – U organizaciji Ministarstva za vakufe i islamska pitanja države Kuvajt, u periodu od 05-07.10.2012.godine, u Istanbulu je upriličen radni seminar o izradi enciklopedije islamskog svijeta i muslimanskih manjina. Seminar je organizovan za predstavnike Islamskih zajednica i organizacija iz 22 evropske zemlje. Učešće u seminaru u ime Islamske zajednice u Crnoj Gori uzeli su reis Rifat ef. Fejzić i rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Mešihata, Enis ef. Burdžović.   

Na ovom trodnevnom skupu, koji je okupio preko trideset učesnika, predstavljena je metodologija, te razmatrane metode pisanja ovog vrijednog djela. Po tom osnovu, nužno je osnivanje radnih timova koji će se baviti pisanjem kratkog historijata zemlje iz koje dolaze, njenog geografskog položaja, demografije, a zatim pisanje treba obuhvatiti i dolazak islama u zemlju, broj muslimana, njihov položaj, integraciju  i ulogu u društvu, i slično.

Radni dio seminara
Radni dio seminara

Na seminaru su određeni i precizni rokovi kada radni timovi trebaju Ministarstvu dostaviti svoje radove. Na temelju načnih činjenica, utemeljene dokumentacije, i nepristrasnosti autora ovog projekta, islamski ali i neislamski svijet će kroz enciklopediju dobiti utemeljenu, aktuelnu i vrijednu sliku islamskog svijeta i muslimana u svijetu. Enciklopedija će nakon objavljivanja biti obnavljana svježim informacijama jednom godišnje u on-line verziji, i svake četiri godine u printanoj verziji.

Učesnici seminara
Učesnici seminara

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.