Odrzano 19. Evropsko takmičenje učača Kur'ana časnog u Zagrebu

Samir Aljišević
Samir Aljišević

Zagreb – Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Medžlis Islamske zajednice Zagreb, Svjetska organizacija za hifz iz Džidde (Saudijska Arabija) i Ministarstvo vakufa države Katar povodom 25. godišnjice svečanog otvorenja Zagrebačke džamije organizirali su 19. Evropsko takmičenje učača Kur'ana. Takmičenje je održano 28. i 29. septembra 2012. godine u molitvenim prostorima Islamskog centra u Zagrebu, a svečanost otvorenja upriličena je u četvrtak 27. septembra, poslije akšam namaza, u Kongresnoj dvorani „Hadži Salim Šabić“.

O važnosti, istorijii, ugledu i značenju ovoga Evropskog takmičenja, jednoga od najuglednijeg takmičenja u učenju Kur'ana u svijetu, govorili su dr. med. Gzim Redžepi, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zagreba, kurra hafiz Aziz ef. Alili, glavni zagrebački imam i predsjednik međunarodne izborne komisije, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, i muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata. Moderator ove respektabilne svečanosti bio je imam, mr. sc. Mirza ef. Mešić. Nakon kratkih i efektnih govora, premijerno je prikazan dokumentarni film o hafizu prof. dr. sc. Fadilu ef. Fazliću, dugogodišnjem predsjedniku ocjenjivačke komisije, koji je ove godine preselio na Ahiret.

Trodnevnoj manifestaciji prisustvovalo je više od 4.000 posjetilaca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Učešće na ovom takmičenju je uzela po prvi put i medresa Mehmed Fatih iz Podgorice, predvođena njenim direktorom Rahmanom ef. Kačarom. Pored direktora delegaciju su sačinjavali i koordinator Dijaneta u Crnoj Gori Teufik Muhamed Yucesoy, prof. Džemal Dacić i učenik Medrese Samir Aljišević, učesnik takmičenja.

Samir Aljišević, Teufik Muhamed Yucesoy, Rahman ef. Kačar i Džemal ef. Dacić
Samir Aljišević, Teufik Muhamed Yucesoy, Rahman ef. Kačar i Džemal ef. Dacić

U okviru posjete islamskom centru u Zagrebu direktor medrese Rahman ef. Kačar je čestitao Azizu ef. Hasanoviću postavljenje na mjesto muftije i poželio mu uspjeh u rukovođenju najvažnije institucije za muslimane Hrvatske. Nakon džume namaza nastavljeno je druženje sa dr. Gzimom Redžepijem, predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice u Zagrebu i gospodinom Mirsadom Srebrenikovićem, potpresjednikom Medžlisa.

U Islamskom centru u Zagrebu smještena je i Islamska gimnazija. Delegacija iz Podgorice je obišla njene prostorije u pratnji i srdačnom gostoprimstvu njenog direktora prof. Mevludina Arslanija.

Direktor naše medrese se sastao i sa Azizom ef. Alilijem, glavnim imamom Medžlisa islamske zajednice Zagreb, kao i sa atašeom za vjerska pitanja iz Saudijske Arabije gospodinom Abdulmajidom Ghayth Algayth. Direktor Kačar mu je ukratko predstavio Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori, kao i medresu Mehmed Fatih u Podgorici. Sa druge strane gosp. Abdulmajid je istakao da može dati doprinos na polju izgradnje vjerskih objekata, te da je u njegovoj nadležnosti organizovanje takmičenja učenja Kur’ana u Meki gdje će i naši predstavnici uzeti učešće na tom takmičenju. Ugovorena je i njegova posjeta Islamskoj zajednici u Crnoj Gori.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.