Saopštenje Fondacije za spomenike i lokalitete Crne Gore povodom incidenta u Tivtu

Fondacije za spomenike i lokalitete Crne Gore

Podgorica – Fondacija za spomenike i lokalitete Crne Gore najoštrije osuđuje skrnavljenje prostorija Islamske zajednice u Tivtu. Iskreno smo se nadali da je vrijeđanje, provociranje, napadi i skrnavljenje objekata bilo koje vjere i bilo kojeg vjernika daleko iza nas, zato ovaj nezapamćeni incident u naselju Dumidran treba da zabrine društvo u cjelini i svakog pojedinca ponaosob.

Različitost identiteta, vjera, civilizacija i običaja dala je crnogorskom prostoru kroz vjekove i milenijume sve odlike multikulturalnog društva, visoke tolerancije i skladnog suživota svih njenih građana, a u nasljeđe nam je ostavilo brojna i vrijedna kulturna dobra.

U cilju očuvanja ovih teško stečenih i očuvanih vrijednosti, Fondacija za spomenike i lokalitete Crne Gore apeluje na sve društveno odgovorne faktore da snažno osude ovakve pojave i angažuju se na njihovoj prevenciji.

P R E D S J E D N I K
dip. arheolog Predrag Malbaša