Reagovanje Bošnjačke stranke, Pokreta za promjene i Liberalne partije povodom incidenta u Tivtu

Bošnjačka stranka, Pokret za promjene i Liberalna partija
Bošnjačka stranka, Pokret za promjene i Liberalna partija

PodgoricaBošnjačka stranka najoštrije osudjuje vandalski napad i skrnavljenje islamskog vjerskog objekta u Tivtu i traži hitno rasvjetljavanje ovog nedjela, privodjenje pravdi i kažnjavanje počinilaca i nalogodavaca.

Zgroženi smo činjenicom da, danas u Boki Kotorskoj, neko može sa toliko mržnje i vandalizma da se odnosi prema vjerskim objektima i spriječava islamske vjernike da obavljaju molitvu.

Mislili smo da vrijeme napada na džamije i vjerske objekte pripada prošlosti , ali nas ovakvi događaji podsjete da u našem društvu još postoji i vjerska i nacionalna netrpeljivost.

Nažalost, tirade o gradjanskom i slobodnom društvu nijesu dovoljne da bi svi građani Crne Gore, bili uistinu slobodni u iskazivanju svojih civlizicijskih potreba. Država je dužna da stvara ambijent u kome se vjerske, nacionalne i kulturne različitosti poštuju i pomaže njihovo ispoljavanje.
Umjesto toga, lokalna uprava u Tivtu nije izašla u susret više puta ponovljenom zahtjevu Islamske zajednice za dobijanje lokacije za izgradnju vjerskog objekta, kao i parcele za muslimansko groblje.

Zbog toga i ne čudi da se objekat koji je kupljen vlastitim sredstvima islamskih vjernika, našao na meti vandala, kada je lokalna uprava iskazivala ovakav odnos prema pripadnicima islama u ovoj Opštini .

Bošnjačka stranka apeluje na policiju, tužilaštvo i sudstvo da urade sve da se uhapse i kazne počionici ovog gnusnog čina, kao i na lokalnu upravu u Tivtu da iskaže više razumijevanja nego do sada za islamske vjernike i njihove potrebe .

Samo na takav način može se povratiti povjerenje građana koji su duboko uvrijeđeni ovim činom, u pravnu državu i u, mnogo puta, isticanu multietničku i multuvjersku toleranciju u Boki Kotorskoj.

Informativna služba BS
________________________________________________________________

Pokret za promjene najoštrije osuđuje neljudski čin skrnavljenja objekta Islamske zajednice u Tivtu. Posebno vrijeđa način na koji su svoj gnusni čin izveli izgrednici ovog događaja. Multietički sklad i zajedništvo je ono što treba da njegujemo u Crnoj Gori kao svetinju, zato apelujemo na nadležne organe da ispitaju ovaj slučaj i najoštrije kazne počinioce jer ukoliko želimo da Crna Gora bude zaista građanska država, u kojoj će naše različitosti predstavljati naše blago i u kojoj će svako moći da slobodno izražava svoja vjerska osjećanja ovakve stvari ne smiju ostati nekažnjene.

Hoćemo da vjerujemo da se radi o pojedinačnim slučajevima, zato je izuzetno važno da se počinioci privedu pravdi i najoštrie kazne i da država u ovom momentu pokaže svoju snagu, ne dozvoljavajući da ovakve provokacije i nedjela pokvare multietnički sklad koji smo i u teškim vremenima iza nas uspjeli da sačuvamo.

Doc. dr Branka Bošnjak – članica Predsjedništva PzP-a
________________________________________________________________

Liberalna partija (LP) je zgrožena napadom na objekat Islamske zajednice u Tivtu i ispoljenim vandalizmom prema narodu koji je, kako su saopštili, dao punu podršku demokratizaciji i obnavljanju crnogorske nezavisnosti.

Predsjednik LP Andrija Popović saopštio je da su u toj partiji duboko inenadjeni dogadjajem koji se desio u Boki Kotorskoj, koja je, kako dodaje, vjekovima bila most spajanja raznih civilizacija na kulturnom, duhovnom i vjerskom planu.

“Iako je prošlo skoro 20 godina od zastrašivanja, premlaćivanja i progona bošnjačkog naroda, ali isto tako i katoličkog, LP zabrinjava činjenica da Crnom Gorom i dalje lebde duhovi prošlosti”, kaže se u saopštenju dostavljenom agenciji MINA.

LP je, kako navode, s obzirom na to da Crna Gora teži multietničosti, multikulturalnosti, vjerskim slobodama i evroatlanskim integracijama, pozvala sve nadležne institucije da vinovnike i njihove nalogodavce pronadju i najoštrije kazne.

“Jer sve podsjeća na devedesete godine prošlog vijeka, kada su u drugačijem ambijentu, tada uz podršku najviših državnih zvaničnika baš u Tivtu, prosipane ogromne količine nacionalne, vjerske i ostale mržnje tada prema katoličkom stanovništvu”, naveo je Popović.

Agencija MINA

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.