Reisa Rifata ef. Fejzića primio vice-premijer vlade Turske Emrullah Išler, na sastanku u AFAD-u uručena pomoć IZ-e sirijskim izbjeglicama

Reis Fejzić i Emrullah Išler
Reis Fejzić i Emrullah Išler

Ankara – Drugog dana zvanične posjete Turskoj, delegaciju Islamske zajednice u Crnoj Gori koju predvodi reis Rifat ef. Fejzić u zgradi Vlade primio je vice-premijer Emrullah Išler. Tokom nedavne revizije u vladi Turske, Išler je imenovan na sadašnju poziciju. Reis Fejzić je iskoristio priliku da vice-premijeru uputi čestitke na izboru na ovu odgovornu poziciju, poželivši mu puno uspjeha u budućem radu. Reis je domaćina upoznao sa ostvarenim aktivnostima, trenutnim radom i planiranim projektima Islamske zajednice u Crnoj Gori. Tokom sastanka potvrđena je obostrana konstatacija o zavidnom nivou odnosa Turske i Crne Gore. Takođe, reis Fejzić je upoznao Išlera sa programom zvaničnih posjeta državnim i nevladinim instancama u Turskoj. Bilo je riječi i o otvaranju islamskog centra u Baru, te drugim planiranim projektima Islamske zajednice u Crnoj Gori.
VladaEmrullah Išler se zahvalio reisu Fejziću, na čestitkama i lijepim riječima, naglasivši: “U vladi i narodu Republike Turske imate iskrenog prijatelja, i sa ove pozicije ću tome dati puni doprinos.”

 

Reis Fejzić i Oktay
Reis Fejzić i Oktay

Nakon sastanka sa potpredsjednikom vlade Republike Turske, delegacija Islamske zajednice je posjetila AFAD -Vladinu agenciju za krizne i urgentne situacije. Delegaciju je primio direktor Fuat Oktay. Ovaj resor turske Vlade se bavi pružanjem pomoći u kriznim situacijama nastalim kao posledica prirodnih nepogoda, ratova, i slično. Između ostalog, ova agencija se bavi pružanjem svih vidova pomoći sirijskim izbjeglicama koji su utočište našli na teritoriji Turske.
Reis Fejzić je direktora Oktaya upoznao sa načinom funkcionisanja Islamske zajednice u Crnoj Gori, te položajem i stanjem muslimana u našoj zemlji. Kako je istakao reis Fejzić, muslimani u Crnoj Gori jako saosjećaju sa golgotom Sirijskog naroda, ali i cijene napore koje Turska ulaže . Zbog toga je Mešihat Islamske zajednice pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za Sirijske izbjeglice.
“Drago nam je što u državi Turskoj imamo sigurnog posrednika da prikupljenu pomoć naše zajednice i muslimana dostavi sirijskim izbjeglicama, ” rekao je reis Fejzić.

Afad4
Direktor Oktay je reisu Fejziću zahvalio na posjeti naglasivši da je ovo veliki gest Islamske zajednice i muslimana Crne Gore. “Srazmjerno broju stanovnika, ova pomoć nije simbolična, već predstavlja bitnan podsticaj svim humanitarnim aktivistima da povedu računa o ugroženim izbjeglicama, ” rekao je Oktay. On je naglasio da u Turskoj prema zvaničnoj statistici boravi 800 000 izbjeglica, a prema internim podacima 915 000, koji su smješteni u 22 kampa-grada. Naporima agencije, u kampovima izbjeglice imaju hranu, smještaj, medicinsku njegu. Od početka krize, izvršeno je 2,5 miliona medicinskih intervencija, 40 000 operacija. U tom periodu rođeno je 10 000 djece. U osnovnim i srednjim školama koje je Turska otvorila u kampovima nastavu na Arapskom jeziku pohađa 64 000 djece, a za njihovo obrazovanje je angažovano 10 000 prosvjetnih radnika. Prema ocjenama koje je ova agencija dobila od UN-a, radi se o izbjegličkim kampovima sa najboljim uslovima u svijetu. Do sada je država na zbrinjavanje izbjeglica potrošila 2,5 milijardi dolara, a osim toga 400 miliona NVO sektor.
“Politika otvorenih vrata za sve ugrožene koju vodi premijer Erdogan, je pristup koji mi u agenciji primjenjujemo prema sirijskim izbjeglicama”, rekao je direktor Oktay. Na kraju, potpisan je dokument o prijemu 10 000 eura koje je Islamska zajednica u Crnoj Gori prikupila za sirijske izbjeglice.
Ovaj sastanak su propratili štampani turski mediji.

Afad3Afad2Afad5

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.