Sastanak vjerskih poglavara – reis Fejzić i reis Gormez; prijem delegacije IZ-e kod predsjednika Crvenog polumjeseca – saradnja u humanitarnom radu

Reis Fejzić i reis Gormez
Reis Feizić i reis Gormez

Ankara – U nastavku zvanične posjete Turskoj, 06.03.2014.godine, u sjedištu Diyaneta delegaciju Islamske zajednice u Crnoj Gori na čelu sa reisom Rifatom ef. Fejzićem primio je turski reis dr. Mehmed Gormez.
Poželivši dobrodošlicu delegaciji, reis Gormez je naglasio da je Islamska zajednica u Crnoj Gori dobrodošla u Diyanetu, obzirom na njenu ulogu, pravni položaj i historijsku odgovornost koju ona ima u Crnoj Gori.
490589b3-37f0-4608-961b-3d29ab9e4329Na sastanku je bilo riječi o aktuelnim pitanjima, a reis Fejzić je izložio niz prijedloga povodom kojih je zamolio reisa Gormeza da turska Islamska zajednica u njima uzme aktivno učešće i pruži neophodnu podršku.
Posebno se da izdvojiti analiziranje pitanja izgradnje centralne džamije u Bijelom Polju, a u realizaciji ovog projekta će biti direktno uključen Diyanet, posredstvom muftijstva Konya. Reis Fjezić je reisu Gormezu predočio idejni projekat kompleksa centralne džamije sa pratećim sadržajima. Pored toga, u podužem srdačnom razgovoru dvojice poglavara, zaključeno je da Diyanet ostaje na liniji podrške Islamskoj zajednici u Crnoj Gori i njenim aktivnostima.

Reis Fejzić i Ahmet Akar
Reis Fejzić i Ahmet Akar

Pored posjete na najvišem nivou u Islamskoj zajednici Turske, delegaciju Islamske zajednice u Crnoj Gori je istog dana primio predsjednik Crvenog polumjeseca Turske Ahmet Lutfi Akar. Ova institucija je osnovana davne 1868.godine. Gospodin Akar je izrazio dobrodošlicu delegaciji Islamske zajednice, te se upoznao sa principima organizacije i rada zajednice. Reis Fejzić je domaćina upoznao sa činjenicom da i ako joj to nije primarna misija, Islamska zajednica u Crnoj Gori vrlo često preuzima obavezu da pomogne ugroženima. Posebno u poslednjem periodu, kada u Bijelom Polju pri islamskoj zajednici funkcioniše humanitarni fond Hilal, koji je u protekle dvije godine ostvario zapažene rezultate. Reis je istakao namjeru Islamske zajednice da ovaj modalitet humanitarnog rada prenese na kompletnu zajednicu. Između ostalog, reis Fejzić je pomenuo da statistički, a i na prvi pogled se da vidjeti da su ekonomski najugroženija područja u Crnoj Gori ona gdje žive muslimani. Predsjednik Akar je izrazio spremnost da njegova institucija u budućnosti pomogne Islamsku zajednicu na polju humanitarnog rada.

Crveni polumjesec2

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.