Posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kuvajtu

11UAE – Direktor ureda za kontakte sa inostranstvom u Mešihatu Islamske zajednice u Crnoj Gori, Omer Kajoshaj nedavno je boravio u višednevnoj radnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tom prilikom je posjetio više značajnih institucija koje su izrazile spremnost da u značajnoj mjeri pomognu realizaciju veoma bitnih projekata. U Abu Dabiju je posjetio humanitarnu fondaciju Zaid Bin Nahjan  s kojom je već potpisan ugovor o izgradnji grubih radova modernog internata Medrese, vrijedan 500.000 dolara.Pomenuta fondacija je izrazila spremnost da pomogne u završetku zgrade islamskog centra u Rožajama koja je izgrađena sredstvima Islamske Banke za razvoj iz Džide.

 Uz preporuku ambasade Emirata u Crnoj Gori Omer Kajoshaj je u Abu Dabiju  posjetio  fondaciju “Halifa” i “Crveni polumjesec”,  a u Šariki fondaciju “Sharika” te predao svu potrebnu dokumentaciju za projekat završetka radova na zgradi internata medrese.

radovi na novom internatu medrese
radovi na novom internatu medrese

Nakon sedmodnevne posjete Emiratima Omer Kajoshaj je u društvu sekretara medrese Amera ef. Šukurice službeno boravio sedam dana u Kuvajtu.

Delegacija je obišla sve bitne institucije i fondacije koje se bave humanitarnim radom i pomaganjem projekata širom svijeta.

radovi na novom internatu medrese
radovi na novom internatu medrese

Svakako najbitnija je bila posjeta humanitarnoj organizaciji “Rahmel-Alemijje” sa kojom je potpisan ugovor o izgradnji Centra “Horizonti”u kompleksu medrese vrijedan 350.000 eura. Pored ove organizacije delegacija je obišla i fondaciju “Bejtu-zekat” kao i Ministarstvo vakufa,gdje su imali razgovore o nastavku i jačanju postignute saradnje  Islamske zajednice u Crnoj Gori značajnih instanci u Kuvajtu.

22Ova petnaestodnevna radna posjeta Emiratima i Kuvajtu predstavlja kontinuitet ranije otpočetih pregovora na polju jačanja saradnje ovih zemalja i potvrda spremnosti da nesebično pomažu muslimanima u Crnoj Gori.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.