“Beskrajna Svjetlost – Muhammed, s.a.v.s.” u Podgorici

Fethullah Gulen
Fethullah Gulen
Podgorica – U saradnji sa IC “El-Kalem” i IC “Hikmet” sinoć je u Podgorici održana promocija knjige “Beskrajna svjetlost – Muhammed, s.a.v.s.” autora poznatog islamskog mislioca Fethullaha Gulena. U svojstvu domaćina ispred Mešihata IZ- u Crnoj Gori prisutne je poselamio glavni imam u Podgirici i Nikšiću, Džemo Redžematović. promoteri knjige bili su mr Mustafa Prljača i prof.dr. Nusret Isanović, profesor na IPA u Zenici.
Džemo ef. Redžematović je između ostalog naglasio važnost ovog djela kao i samog pisanja i shvatanja ličnosti i uloge posljednjeg Allahovog poslanika. “Mnogi nemuslimani imaju krivu sliku o Muhammedu, s.a.v.s., a neki je svjesno iskrivljuju. Pored toga, mnogi muslimani pogrešno shvataju ulogu Vjerovjesnika; jedni ga banaliziraju do mjere kurira koji jednostavno prenosi Objavu od Allaha, dž.š., dok ga drugi stavljaju na mjesto koje mu Allah nije namijenio, smatrajući da je on dostupan samo određenoj klasi ljudi. U tom smislu je i Poslanik, s.a.v.s., upozorio svoje drugove: “Ne uzdižite me kao što su hrišćani uzdizali Isaa, a.s., Merjeminog sina, već kažite za mene: Allahov rob i poslanik!”. Redžematović je pohvalio doprinos Fethullaha Gulena islamskoj misli, rekavši da je prvi put čuo za tog vrsnog alima kada je boravio u Salt Lake City (USA) gostujući na Utah University, gdje mu je prof.dr. Hakan Yavuz poklonio knjigu “Fethullah Gulen and The Turkish Modern State” koju je napisao zajedno sa John El Espositom, a čiji je prevod na bosanski jezik u toku. Nakon toga on se zahvalio prisutnima i toplo im preporučio djela ovog univerzalnog alima.
Nakon uvodnog izlaganja domaćina, Fuad Čekić je najavio promotera ove knjige dr. Nusreta Isanovića koji je naglasio da je Poslanik, s.a.v.s., došao da nauči čovjeka da bude čovjekom. “Temeljna poruka Kur'ana koja je prenošena od prvog do posljednjeg Poslanika, s.a.v.s., bila je naređujte na dobro a odvraćajte od zla. To su etika i moral. Danas mi muslimani užasno loše poznajemo svoju vjeru a to je univerzalna vjera i istina čovječanstva, jer jedan je Bog kao što je jedno Sunce. Trebamo da upoznamo svoju vjeru i svijet u kojem živimo. A da bi to postigli muslimani moraju učiti. Danas muslimani ne mogu učiti ni od samih sebe, a ranije su drugi učili od njih. Jer pamet je najveći resurs . Fethullah Gulen nas, kao i Poslanik, s.a.v.s., uči da budemo solidarni, svako od nas treba da teži da budemo univerzalni ljudi. Veoma bitna vrijednost je moral. Bez morala nećemo opstati. Bez morala nema muslimana niti svijeta. Svjedoci smo da danas svi pokušavaju da sakriju bit i ljepotu islama. Postoje oni koji žele da izjednače islam sa terorizmom, zlom i stagnacijom. Kao i Poslanika, s.a.v.s., Al-insanu al-Kamila, Svjetla nebesa i zemlje, žele da ga predstave u najružnijem svijetlu. Ali na te tendencije niko mudrije nije odgovorio nego, upravo, Poslanik, s.a.v.s., kada je rekao Ebu Džehlu velikom mrzitelju islama, koji mu je kazao da je on najružniji čovjek, ovaj mu odgovara: “U pravu si!” Ebu Bekr, mu je nakon toga rekao Poslaniče, ti si najljejpši čovjek. A on mu odgovara U pravu si. Ebu Bekre, ja sam čisto ogledalo Ebu Džehl je u njemu vidio sebe i za sebe je rekao da je najružniji čovjek, a ti si Ebu Bekre u njemu vidio sebe, jer si ti plemeniti i lijep. Veliki umovi svijeta su kazali da im je zao sto nisu savremenici Muhammeda, s.a.v.s. Faethullah Gulen je jedan od najgorivljijih zagovornika dijaloga prvo među muslimanima a potom među religijama.”
Urednik IC Rijaseta Islamske zajednice u BiH “El-Kalem” mr Mustafa Prljača je poselamio skup i prisutnima se obratio sljedećim govorom: “Nalazivmo se u neobičnoj večeri, okupio nas je neobični čovjek i neobična knjiga. Uvijek kada bi ljudski duh posrnuo Allah bi slao poslanike da taj duh uzdignu. A nakon poslanika, kako se u hadisu kaže, da će svakog stoljeća po hidžretskom računanju pojaviti neko ko će obnoviti vjeru kod ljudi. Allahovi poslanici su predstavljali najboljeg pojedinca u svom vremenu. Oni su bili prijemnici Allahove milosti a od njega on se razlijevala na ostale vjernike. A danas su to Allahovi meiljenici – evlije. Zahvaljujući prisustvu tih ljudi Allahova milost biva intenzivirana među ljudima i mjesto u kojem se nalazi biva zaštićeno od katastrofa, poplava bolesti i drugih stvari, a to je poznato kao kerameti. I djelovanje Fethullaha Gulena se poklapa sa početkom 15. Hidžretskog stoljeća. Njegove riječi snažno djeluju na ljude jer je iskren u svakoj svojoj riječi, i očito da je Allah njemu podario keramet da djeluje na ljudska srca. One je raznoliko i duboko naobrazovanja. On nije u ovoj knjizi propustio ni najmanji detalj iz Poslanikovog života. Ali on govori i o drugim stvarima kao veliki prirodnjak ili hemičar, pa se pitate ima li granice, kad on uspije da toliko pročita i sazna. Pa se i tu vidi Allahova potpora. On i njegov pokret su nada savremenog čovjeka da podigne ljudsku vrstu na noge stavljajući akcent na obrazovanje i odgoj ljudi, jer ako se to dvoje razdvoji daju gorak ukus. Njegovi pristaše nalikuju na pristaše Allahovog Poslanika, s.a.v.s., jer isto tako djeluju i rade 24 časa. Oni imaju mnogobrojne škole po svijetu i daju ukusne plodove. Danas imaju preko 2000 obrazovnih institucija za osnovno i srednje obrazovanje, imaju preko 30 univerziteta u preko 160 zemalja u svijetu. Pojavili su se i u našoj zemlji i mi ih doživljavamo kao prijatelje. Uključite se u ovaj projekat. Povratite dostojanstvo svom narodu. Budite svjesni vremena u kojem živite, ono u šta trošimo svoje trenutke ispisujemo knjigu svoga života i nećemo moći kazati na Sudnjem danu da to nije naša knjiga da je mi nismo pisali. I oni na Sudnjem danu neće ni za čim više žaliti nego tim trenucima. Pozivam vas da čitate jer smo mi Ummet Ikre. Ova knjiga je vrlo uzbudljiva, osjećate kao da je Poslanik, s.a.v.s., tu pored vas u blizini. Oživite ono što je zamrlo u našoj stvarnosti. Šta to znači, pomilujte siroče po glavi, oživite sunnet Allahovog poslanika,s.a.v.s., učite dovu za svoga brata u odsutnosti koji je u teškoći, učinite to pa ćete vidjeti kako Allah rastereti srce onoga za koga ste učinili dovu. Jer postoje duhovne relacije kojih mi nismo svjesni i ne možemo ih dokučiti. Tako je i sa svakim pojedinim vjerskim propisom.”
Na kraju promocije prisutni su imali priliku da kupe izdanja ovog autora koja su bila 10 % na sniženju.ž
Moderator ove večeri bio je Fuad ef. Čekić, sekretar Mešihata IZCG, a ašere je proučio Alen ef. Hasić.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.