Otvorena nova džamija u Rožajama

10811704_10203016056938533_5407274_nAllahovom, dž.š., voljom 15. novembar 2014. godine Rožajci će osim po lijepom vremenu, prelijepom sunčanom danu pamtiti i po još jednom lijepom događaju, otvaranju nove džamije. “Džamija Sadrija Sako Dacić” na Bandžovom brdu, preciznije na Ćatovskim livadama, je toga dana uz prisustvo brojnih gostiju, imama, uglednih ljudi i nadasve džematlija svečano otvorena.
Skupu je, pored vrha naše uleme na čelu sa reisom Fejzićem, te njegovim saradnicima, ali i imamima iz okolnih gradova, Berana, Petnjice, Bijelog Polja, Plava, Gusinja, Tutina i Peći, ali i imama iz dijaspore, bio prisutan i predstavnik Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, jedan od članova Rijaseta, lični izaslanik Reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića, dr. Amir Karić.
Od javnih ličnosti pored uglednika iz našeg grada, na čelu sa predsjednikom Opštine i skupštine, sa svim njihovim službama i saradnicima, bili su prisutni i zvaničnici iz okruženja, okolnih gradova Sandžaka i šire, kao i znatan broj njih koji obavljaju javne državne poslove, na čelu sa potpredsjednikom Vlade, gospodinom Rafetom Husovićem. Brojna je bila delegacija različitih organizacija iz bratske nam Turske.
Program je otpočeo imam koji će i vršiti službu u ovoj džamiji od njenog otvaranja, Amer ef. Dautović, učenjem odlomaka iz Časnog Kurana. Nakon njega prisutnima se obratio imam musafir iz Njemacke, na insistiranje Vakifa, koji je sa svojim saradnicima mahsus došao da prisustvuje ceremoniji otvaranja džamije.
Nakon njega, skup je poselamio i sam Vakif, Sadrija Sako Dacić, koji je nakon što je poselamio skup, vjernicima a posebno Odboru Islamske zajednice Rožaje predao džamiju na korišćenje uz želje i dove da se iz nje samo hair i dobro širi, kako to dolikuje džamijama, te da ona bude stožer i simbol jedinstva vjernika.
U ime Rijaseta Bosne i Hercegovine skupu se obratio izaslanik Reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića, dr. Amir Karić, koji je nakon što nam je prenio iskrene selame iz Bosne a posebno od Reisul-uleme, između ostalog rekao: “Nas raduje ono što vas raduje, nas žalosti ono što vas žalosti, nas boli ono što i vas boli i nama smeta sve ono što vama smeta.”, iskazujući time vjerničku brigu jednih prema drugima ali i bratski odnos koji postoji izmedju dvije Islamske zajednice.
Prisutnima se obratio i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić, koji je iskazao svoju radost zbog ovako važnog za vjernike danas, ali i svoju zahvalost Vakifu koji nas je učinio ponosnim i srećnim danas, jer nam je ostavio ovo prelijepo zdanje kao njegov trajni vakuf za potrebe vjernika. Reis ef. je napomenuo da Vakif Sadrija pored ovog vakufa ima i još nekoliko značajnih ulaganja za potrebe vjernika i Odbora Islamske zajednice, ali i to da danas nije uvakufio samo džamiju već i sve prateće objekte koji idu uz džamiju a nužni su za njeno funkcionisanje, kao što je i stan za imama koji je uklopljen u kompleks džamije, a što daje na posebnom značaju ovom vakufu. Nakon što je podcrtao da je vjernik onaj koji druge čini sigurnim od sebe, uz želju svima da budemo sigurni jedni od drugih i od zla koje vjernik može učiniti svom bratu muslimanu, reis Rifat ef. Fejzić je čestitao svim vjernicima, Vakifu, imamu, Odboru Islamske zajednice Rožaje ovu džamiju.
Nakon obraćanja reisa pristupilo se ceremoniji predaje vakufname i predaje ključeva od džamije, ali i simboličnom presijecanju vrpce.
Proučen je prvi ezan i klanjan u džematu prvi namaz, kojeg je predvodio reis Rifat ef. Fejzić, nakon čega je proučena dova za otvaranje džamije, koju je izuzetno nadahnuto proučio predstavnik Islamske zajednice Turske- Dijaneta za Crnu Goru, Tevfik Yucesoy.
Nakon podne namaza je za sve zvanice bio upriličen i ručak.
Program je svojim izvodjenjem ilahija i kasida uljepšao hor medrese “Mehmed Fatih” iz Podgorice, a moderator programa je bio glavni imam Rejhan ef. Hot

10814174_10203016055578499_1054625359_n 10815784_10203016057258541_913829786_n DSC_0038 DSC_0058 DSC_0071 IMG_0140 IMG_0162 IMG_0189 IMG_0207 IMG_0457 photo.php

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.