Održana redovna sjednica Mešihata (prilog aktivnosti koje su obilježile 2013-tu godinu)

sjednica MesihataPodgorica – U subotu 28. decembra sa početkom u 14 h u prostorijama Medrese „Mehmed Fatih“, održana je redovna sjednica Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, na kojoj je usvojen godišnji izvještaj o radu Mešihata.
Tokom rasprave napravljen je ponovni osvrt na ramazanske aktivnosti koje su po svom sadržaju bile najznačajnije od formiranja Mešihata.
Takođe i broj hadžija koje su ove godine posredstvom Mešihata obavili hadž je rekordan i iznosi 107. Takođe, sredstva prikupljena na ime zekata i sadekatul-fitra iznose 92.000 eura, te je konstatovano da se u odnosu na prethodni period radi o zadovoljavajućem iznosu, ali i da obzirom na broj pripadnika Islamske zajednice, postoji prostor da se ova brojka uveća.
Broj Kurbana uplaćenih u Fond za održavanje medrese iznosi 800 uplata. Potvrđen je značajan doprinos dijaspore akciji klanja kurbana, kojom prilikom je Mešihat odao priznanje dijaspori. Također, i na ovom polju postoji prostor da se osnaži ova akcija, kojim bi u perspektivi Islamska zajednica nesmetano zadovoljavala potrebe restorana medrese, ali i pomagala socijalno ugroženim slojevima društva.
Na predlog Vjerskoprosvjetne službe Mešihata donesena je odluka da se intenzivira rad mekteba svuda gdje postoje uslovi i zaduženi su glavni imami da kordiniraju rad na terenu.
Mešihat Islamske zajednice je zadužio rukovodioca Vjerskoprosvjetne službe, Enisa ef. Burdžovića da pokrene akciju stimulacije i reaktiviranja udruženja ilmije.
Na sjednici je raspravljano i o drugim pitanjima bitnim za rad Mešihata.
U nastavku slijedi pregled najbitnijih aktivnosti i ostvarenja Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori u 2013-toj godini:

Obezbijeđena lokacija za džamiju u Podgorici, na potezu Stari aerodrom – Konik

Lokaciju ukupne površine 3 500 kvadratnih metara, Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori je u procesu prenosa vlasništva upisao na ime prostora buduće džamije.

prenos vlasništva bpLokacija za centralnu džamiju sa pratećom infrastrukturom u Bijelom Polju prenešena u vlasništvo Islamske zajednice u Crnoj Gori

Potpisivanjem ugovora pred nadležnim notarem u Bijelom Polju je lokacija za centralnu džamiju površine 3 000 kvadrata prenešena u trajno vlasništvo Islamske zajednice u Crnoj Gori. Uprava za nekretnine je izdala rješenje po kom se utvrđuje promjena prava vlasništva pomenute parcele. Ovo je prvi konretan uspjeh na predstojećem putu ostvarenja ovog velikog projekta.

centar u BaruZavršetak radova na Islamskom centru u Baru

Ove godine završeni su radovi na islamskom centru u Baru.
Sadržaji Islamskog centra su :

I Molitveni prostor sa dvije minare visine po 42 metra koji čine:
– džamija površine 900 metara kvadratnih, sa kapacitetom za 1800 klanjača
– muška i ženska abdesthana, kao i prostor za garderobu
– višenamjenska sportska i kongresna hala
ispod molitvenog prostora
-sanitarni čvorovi i kupatila

II Desno krilo u kome se nalaze:

– učionice i informatički kabineti
– kancelarije za vjerske služvenike i administraciju Odbora
– dječiji vrtić sa modernom opremom i igralištem
– musafirhana i muhabethana
– sanitarni čvorovi i kupatila
– gasulhana sa modernom opremom

III Lijevo krilo u kome se nalaze:

– restoran sa orijentalnom kuhinjom
– apartmani za goste
– sala za šerijatsko vjenčanje
– sala za simultano prevodjenje
– butik sa vjerskim rekvizitima
– višenamjenska sala

IV Poslovni prostor u kome se nalazi:

– šest višenamjenskih poslovnih lokacija za održavanje Islamskog centra
– portirnica Ukupna površina Centralne džamije i pratećih sadržaja ( bez parking prostora) iznosi oko 4 000 kvadratnih metara.bar2

 

bioca3Završetak radova i otvaranje džamije u Bioči, Odbor IZ-e Bijelo Polje

U petak, 23.08.2013. godine, u 11:00 časova, rijeke mještana, ali i brojnih zvanica sa strane, pristizale su u Bioču, da prisustvuju otvaranju džamije. Prije početka skupa u Bioču je stigao bajrak Islamske zajednice, koji je predat članovima odbora za izgradnju, te je postavljanje bajraka na vitkom munaretu predstavilo početak otvaranja.

Skupu su pored brojnih mještana prisustvovali: Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, direktor medrese „Mehmed Fatih“, Rahman ef. Kačar, profesori medrese, gosti iz Diyanet-a, – Islamske zajednice Turske, vrhovni muftija Konye, Šukru Ozbuday sa još trojicom mjesnih muftija iz njegovog muftijstva,  novoimenovani koordinator agencije TIKA, Mustafa Yazici, prvi saradnik ambasadora Turske u Crnoj Gori, potpredsjednik Vlade Rafet Husović,  predstavnici Zajednice sandžačke dijaspore Ahmet Ahmatović i Šefadil Ličina, brojni uticajni građani Bijelog Polja, imami i glavni imami iz Berana, Plava, Petnjice, Rožaja, kao i brojni ugledni građani i džematlije iz gradova u okruženju.

mesdžid Herceg-NoviKupovina kuće i adaptacija za potrebe mesdžida u Herceg – Novom

Obezbijedivši donaciju u iznosu od 80 000 eura, Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori nastoji izaći u susret potrebama za namaskim prostorom i organizovanjem vjerskog života muslimanima Herceg-Novog i pripadajućeg mu područja Boke.

 

poslovni prostor plavKupovina poslovnog prostora u Plavu, za potrebe Odbora IZ-e Plav

Poslovni prostor se nalazi na povoljnoj lokaciji, i obuhvata 70 kvadrata iskoristivog prostora.

 

 

ahmet-vakuf-2013Ahmet Ahmatović uvakufio kuću i plac na Karabuškom polju za potrebe Islamske zajednice u Crnoj Gori

31.Januar 2013. Godine. Veliki i poznati vakif Ahmet Ahmatović iz Biševa – Opština Rožaje, sin rahmetli hadži-Muhammeda i majke rahmetli hadži-Emine, za potrebe Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori uvakufio trideset ari zemljišta sa novoizgrađenom i u potpunosti opremljenom dvospratnom kućom. Pomenuta parcela se nalazi na veoma povoljnoj lokaciji u naselju Karabuško polje, na potezu između Podgorice i Tuzi.

kamen-temeljac-u-ulcinju prilikom-ucenja-dove-na-kamen-temeljacTemelj za žensku medresu u Ulcinju

U srijedu 12.6. 2013. godine u Ulcinju je postavljen kamen temeljac za izgradnju ženske medrese (srednja vjerska škola) koja će biti treća medresa u Crnoj Gori. Medresa će biti izgrađena sredstvima donatora iz Republike Turske koji su svršenici medresa okupljeni u nevladinoj organizaciji “Malbed”.
klezna1 klezna2

Obnovljena i otvorena džamija u mjestu Klezna, Odbor IZ-e Ulcinj

06.07.2013. godine, obavljeno je svečano otvarenje renovirane džamije u selu Klezna, Odbor IZ Ulcinj. Ova džamija je, prema saznanju, prvi put sagrađena 1917. godine, mada postoje podaci da je ona sagrađena i puno ranije, odn. oko 1696. godine, kada je izgrađen i Most u Klezni. osljednji put renovirana je davne 1984. godine, nakon katastrofalnog zemljotresa u crnogorskom primorju 1979. godine, kada je potpuno oštećena. U susret novom vremenu i potrebama, postojeća prostorija ove džamije nije bila zadovoljavajuća, pa je Odbor ove džamije pokrenuo akciju njenog proširenja i dograđivanja. Prije njenog renoviranja, ukupna površina ove džamije bila je 84 m2, a mahfila nije nikako imala. Posljednjim radovima obuhvaćena je izgradnja mahfila, mektebske učionice, kao i njeno unutrašnje i vanjsko uljepšavanje. Džamija je renovirana sredstvima mještana, dijaspore, Opštine Ulcinj, kao i TIKE. Skupu je prisustvovao veliki broj imama, glavnih imama i džematlija. Također, svojim prisustvom, skup su uljepšali i predstavnici turske i albanske ambasade u Crnoj Gori, predstavnik TIKE, direktor medrese “Mehmed Fatih” predsjednik opštine Ulcinj, kao i reis IZ u CG, koji se skupu i obratio. Između govora, program su obogatile učenice mekteba ove džamije, pripremljenih od njenog imama, Senad Maku-a, koje su proučile par ilahija i recitacija.

plav iftarIftar na trgu u Plavu, prisustvovalo preko 2000 ljudi

U organizaciji istanbulske opštine Bajrampaša, opštine Plav kao i Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, sinoć je upriličen prvi veliku ramazanski iftar na otvorenom u Plavu.

Pažnju okupljenih na ramazanskom iftaru u Plavu zavrijedio je i Burhan Šaban, koji je uz hor medrese “Mehmed Fatih”, izvodio ilahije.

“Mi i Turci smo braća. Oni su stariji brat koji nam je uvijek pri ruci i koji nam uvijek pomaže te, stoga, i ne čudi berićet koji im Allah daruje”, rekao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef Fejzić, obrativši se prisustnima na prepunom trgu u Plavu.

susreti ulcinjSportski susreti upošljenika Islamskih zajednica regiona u Ulcinju

02.09.2013. godine, u Ulcinju su svečano otvoreni XV susreti uposlenika Islamske zajednice u BiH i regionu.  U sportskoj dvorani je najprije obavljen podne namaz, kojeg je predvodio rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe IZ u Crnoj Gori Enis ef. Burdžović. Nakon prozivke i svečanog defilea ekipa, ceremonija je otvorena učenjem ajeta iz Časnog Kur’ana, koje je proučio hafiz Omer Zulić. Posebne simpatije i bučne ovacije U ime Odbora – domaćina susreta, prisutne je poselamio i dobrodošlicu poželio glavni imam Odbora IZ-e Ulcinj, mr. Ali ef. Bardhi. Nakon njega, prisutnima se obratio predsjednik udruženja Ilmije BiH, Mensur ef. Pašalić, koji je podsjetio na vrijednosti ovakvih susreta i takmičenja, zahvaljujući se ovogodišnjem domaćinu Islamskoj zajednici u Crnoj Gori i gradu Ulcinju na gostoprimstvu.

 

dženaza plKlanjana dženaza šehidima Plava i Gusinja

U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, te Islamske zajednice i Kulturnog centra Plava i Gusinja iz Njujorka, u sportskoj sali u Plavu pod nazivom “Vakat zuluma”  05.03. 2013. godine, klanjana dženaza, povodom stogodišnjice zločina i nasilnog pokrštavanja Bošnjaka i Albanaca u Plavu i Gusinju u periodu 1912-1913. Dženazi je prisustvovalo oko 2.500 Bošnjaka i Albanaca, te vjernika iz drugih djelova Crne Gore, te SAD- a, BiH, Kosova i Srbije .

medresa ženska pgZapočeta izgradnja ženske medrese u Podgorici

30.03.2013.godine, skromnim ceremonijalom u neposrednoj blizini kompleksa medrese „Mehmed Fatih“ u Podgorici, otpočeti su radovi na izgradnji nove zgrade za žensku medresu. Radovi teku predviđenom dinamikom, i već su podižena dva sprata. Ceremoniji je prisustvovao šejh Halid el-Mulla, direktor odjela organizacije Rahmah el-Alemijjeh za Evropu iz Kuvajta. medresa pg

 

svečanost otkrivanja ploče 1 svečanost otkrivanja ploče

 

 

Izgradnja aneksa učeničkog doma medrese Mehmed Fatih u Podgorici

Svečanim otkrivanjem ploče, koju su otkrili reis Rifat ef. Fejzić i njena ekselencija Hafsa al-Ulama, ambasadorka UAE, nastavljeni su radovi na proširenju smještajnih kapaciteta medrese. Ovaj dom će nositi ime šejha Zajida al Nahjana, čija fondacija finansira ove radove.

 

 

rasovo

 

Završetak radova i otvaranje islamskog centra Rasovo

Nakon džume namaza, 08.11.2013. godine, u džematu Rasovo, organizovana je svečanost otvaranja Islamskog centra. U pozdravnoj riječi riječi izražena je dobrodošlica reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifatu ef. Fejziću, prvom sekretaru ambasade Republike Turske Mehmet Ferhan Yorulmazu, direktoru kancelarije TIKA za Crnu Goru Mustafi Yazici, poslaniku u parlamentu Crne Gore Kemalu Zoronjiću, predsjedniku Skupštine Opštine Bijelo Polje Džemalu Ljuškoviću, potpredsjedniku Opštine Abazu Kujoviću, predsjedniku Bošnjačkog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori Osmanu Nurkoviću, savjetniku predsjednika Crne Gore i predsjedniku Merhameta Ameru Haliloviću, glavnom imamu Enisu ef. Burdžoviću, predsjedniku Odbora Ameru ef. Šukurici, direktoru kancelarije za odnose sa inostranstvom u Mešihatu Omeru ef. Kajoshaju, glavnom imamu Odbora IZ-e Rožaje Rejhanu ef. Hotu,  predstavnicimam Islamske zajednice u Srbiji, Nedžadu ef. Hasanoviću i Senadu ef. Halitoviću, te svima prisutnima. Ovaj centar je već započeo raznovrsne aktivnosti, kojima opravdava svoje postojanje.

goricani1 goricani2 goricani3Lociranje i čišćenje groblja, harema i ostataka džamije Haverića u Goričanima – Zeta.

Ovim aktivnostima je koordinirao i svakodnevno u njima učestvovao član Mešihata i glavni imam Odbora IZ-e  Podgorica Džemo ef. Redžematović.

 

drac1 (1) drac1 (2)

 

Otkrivanje ostataka Hadrovića džamije na Draču u Podgorici

Nakon dobijanja potrebnih saglasnosti od opštinskih vlasti, otpočeti su arheološki radovi na otkopavanju ostataka džamije Hadrovića na Draču, u Podgorici. Radovima koordinira glavni imam Odbora IZ-e Podgorica, Džemo ef. Redžematović.

 

SAMSUNG

 

 

 

 

Uspostavljanje džume namaza u centralnom državnom zatvoru –  ZIKS-u

Nakon intenzivnih komunikacija Mešihata IZ-e u Crnoj Gori i Ministarstva pravde uslijedila je novina u vjerskim slobodama za muslimane u ZIKS-u u Spužu. U novembru 2013. Godine, prvi džuma-namaz u ZIKS-u je predvodio reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.

 

 

erdoan

Premijer Turske Erdogan u Parlamentu o Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, reisu Fejziću, medresi, Nizamskoj džamiji

Premijer Republike Turske Redžep Tajjip Erdogan govoreći 19. novembra u parlamentu Turske o aktuelnoj situaciji i projektima koje Turska realizuje, u zemlji i van nje,  osvrnuo se i na pomoć koju   pružaju van svojih granica. U tom kontekstu,  govorio je i o odnosima i pomoći Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, pa je između ostalog rekao:

“Poštovani prijatelji, dozvolite da vam prenesem dijalog između našeg potpredsjednika vlade Bekira Bozdag’a i reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori. U glavnom gradu Crne Gore- Podgorici, postoji gradska opština -kasaba Tuzi. U Tuzima  postoji jedno staro mezarje iz osmanskog perioda i u njemu novoobnovljena Nizamska džamija.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić je potpredsjedniku Bozdagu  rekao sljedeće:

“Uvaženi potpredsjedniče, naši preci su poslali pismo za pomoć u restauraciji ove džamije 1911 godine. Nijesu dobili  odgovor, jer je  1912. godine nastupio Balkanski rat i džamija je tako ostala u jako lošem stanju. Godine 1937,  nakon što je u džamiji ubijen upravitelj kasabe Tuzi ,  džamija je zatvorena i potpuno se urušava. Kad je u Turskoj na vlast došao gospodin Tajjip ponovo smo poslali pismo za pomoć kao prije stotinu godina. I, hvala Bogu, sto godina nakon prve molbe, za njenu restauraciju uz pomoć Turske,  2011.godine, a u noći Lejletul- Kadra ponovo smo je otvorili.”

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori nastavlja, pa kaže:

” Poštovani potpredsjedniče, molimo Vas da ubuduće ne čekamo sto  godina na odgovor za naše molbe”. Suština je u tome da mi imamo svijest o prošlosti, svijjest o civilizaciji i svijest o prijateljstvu I bratstvu. Za vrijeme vladavine naše AK partije da pisma bilo od kuda i bilo od koga da dolaze,  ne čekaju sto godina već  se odmah na njih  odgovara.

U Crnoj Gori Islamska zajednica je posljednju generaciju maturanata medrese dala 1912 godine , uz nasu pomoc ponovo su dobili svoju skolu Medresu “Mehmet Fatih” koja je nakon sto godina,  2012 godine,  dala prvu generaciju.”

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.