Održan tradicionalni mevlud u Bukovici

Mevlud u Bukovici
Mevlud u Bukovici

Pljevlja – U selu Rosulje, u pljevaljskoj Bukovici je poslednjeg dana jula održan tradicionalni mevlud uz veliko prisustvo Bukovičana iz dijaspore. Džamija u Rosuljama je bila pretijesna da primi sve one koji su prevalili zaista težak put da bi prisustvovali mevludu, planiranom znatno ranije. U izvođenju mevluda učestvovali su pljevaljski imami Mehmed ef. Durgut i Erol ef. Pita, a za ovu priliku je došao iz Sarajeva i nekadašnji imam ove džamije Šaćir ef. Smailović, koji je bio imam u ovoj džamiji od početka 1960 godine pa sve do druge polovine 1967 godine.

Na kraju mevludskog programa prigodno predavanje je održao Erol ef. Pita, koji je između ostalog govorio o Bukovici i ovoj džamiji na osnovu bilježenja pojedinih hroničara.

Skupu se obratio i predsjednik Odbora islamske zajednice Pljevlja, Bahrija Brahić, koji je govorio o aktivnostima pljevaljskog Odbora u vezi renoviranja ove džamije u poslednjih tri godine. Brahić je rekao da je izdašnim prilozima Bukovičana, uz pomoć Odbora IZ Pljevlja i Mešihata IZ Crne Gore, džamija dovedena u solidno stanje, a početkom ove godine je promijenjen i krov.

Brahić je uputio apel Bukovičanima da i u narednom periodu kontaktiraju kancelariju Odbora IZ Pljevlja vezano za dalje aktivnosti oko održavanja ove džamije, a Odbor IZ Pljevlja će biti na usluzi za sve što bude potrebno u budućnosti naročito oko ponovnog podizanja džamije u Planjsku i munare u Raščićima.

Jakub Durgut

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.