U Plavu održana “Balkanska trpeza Kur'ana”

Manifestacija "Balkanska trpeza Kur'ana" u Plavu
Manifestacija "Balkanska trpeza Kur'ana" u Plavu

Plav – U organizaciji Vjerskoprosvjetne službe Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori i Odbora islamske zajednice Plav, juče 02.08.2010. godine, u Centru za kulturu u Plavu održana Balkanska trpeza Kur'ana, manifestacija koja se održava prvi put u Crnoj Gori. Program je vodio Muhamed ef. Cecunjanin, koji je na početku govorio o okolnostima pod kojima je ovaj program realizovan.

Gostima u prepunoj sali Centra za kulturu u ime Odbora IZ Plav, obratio se glavni imam Sinan ef. Latić, koji predstavio goste iz Turske, Danske i Makedonije, a potom se zahvalio rukovodiocu Vjerskoprosvjetne službe Mešihata IZ Crne Gore prof. Enisu ef. Burdžoviću na dobroj pripremi programa, zatim prof. Nedžadu ef. Hasanoviću iz Novog Pazara, glavnim imamima sa područja Mešihata IZ Crne Gore, imamima i svima koji su prisustvovali programu.

„Gosti koje ćete imati priliku da čujete, obišli su Grčku, Bugarsku, Rumuniju, Srbiju, Makedoniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i danas su ovdje u Crnoj Gori“, rekao je Latić.

Današnji učači Kur'ana su bili: hafiz Fatih Aksaj istaknuti isamski mislilac iz Danske, hafiz Ali Keles, imam Gazi Orhan džamije u Bursi i hafiz Hajrettin Ozturk, koji je dva puta bio najbolji učač Kur'ana u Turskoj i dva puta drugi u svijetu. U programu je učestvovala grupa „Hajat“ iz Makedonije, koji su izvodili ilahije na bosanskom, arapskom, albanskom i turskom jeziku.

Nakon dva sahata zaista izuzetnog programa, posjetioci su oduševljeni napustili salu Centra za kulturu, a organizator je obećao da će sličnih manifestacija biti i ubuduće.

Želimo da u svojoj namjeri imaju uspjeha.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.