Prigodnim programom u Petnjici obilježena nova 1435. hidžretska godina

Obraćanje reisa Fejzića u Petnjici
Obraćanje reisa Fejzića u Petnjici

Petnjica – Dana, 04.11.2013. godine, u organizaciji Odbora Islamske zajednice Petnjica i pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori organizovan program ilahija i kasida u povodu nove hidžretske godine.

U svečanoj atmosferi prepune sale Centra za  kulturu započet je program. Program je vodio imam džemata Vrševo Enis ef. Klimenta koji je na samom početku zaželio dobrodošlicu reisu Islamske zajednice Rifatu ef. Fejziću i profesorima medrese predvodjenim direktorom Rahman ef. Kačarom koji je učenjem Kur'ana otvorio skup. Skup su poselamili predsjednik Odbora i glavni imam Adnan Muhović i Husein ef. Ramčilović. Skup je poselamio i prvi diplomirani teolog petnjičkog kraja koji je ostao da hizmeti svom kraju prof. Mirsad ef. Hadrović.

Nastup hora medrese Mehmed Fatih
Nastup hora medrese Mehmed Fatih

Glavno obraćanje pripalo je prvom čovjeku Islamske zajednice, reisu Rifatu ef. Fejziću, koji je kroz hidžretska značenja uputio pouke obaveznosti novog početka i nove organizacije života i životnih prilika. ” I vi ste na početku , nova ste opština i pred vama su izbori za lokalnu vlast.  Birajte najbolje! Ali ništa nije vrijedno koliko vaša  bratska sloga. Nemojte da izborni proces poremeti međubaratske i komšijske odnose “ , rekao je između ostalog reis Fejzić.

Svojom fenomenalnom izvodbom ilahija i kasida hor medrese “Mehmed Fatih” je bio na visini zadatka i svakako  značajno doprinio svečanoj atmosferi.
publika u Petnjici

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.