Ambasadorka Emirata u posjeti medresi, zajednički ručak sa hadžijama i otkrivanje ploče internatskog doma u izgradnji

Ambasadorka Emirata prilikom obilaska zgrade medrese
Ambasadorka Emirata prilikom obilaska zgrade medrese

Podgorica –  Na poziv Islamske zajednice u Crnoj Gori, danas, 07.11.2013. godine,   medresu Mehmed Fatih u Podgorici je posjetila ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata, njena ekselencija Hafsa Abdullah Muhammed el-Ulema, sa zamjenikom Gazi Abdullah bin ‘Ašurom.

Ambasadorku je u medresi dočekao reis Rifat ef. Fejzić sa saradnicima, direktorom medrese Rahmanom ef. Kačarom, generalnim sekretarom Islamske zajednice Fuadom ef. Čekićem, predsjednikom Sabora Islamske zajednice Muidin ef, Milaimijem,  direktorom kancelarije za odnose sa inostranstvom Omerom ef. Kajoshajem, rukovodiocem Vjerskoprosvjetne službe Enisom ef. Burdžovićem, zamjenikom direktora medrese Senadom ef. Alibašićem, sekretarom medrese Amer ef. Šukuricom, glavnim imamom Odbora IZ-e Podgorica Džemom ef. Redžematovićem , te ostalim uposlenicima Islamske zajednice i kolektiva medrese. Posjeti su prisustvovali i hadžije iz Crne Gore, koji su pod pokroviteljstvom ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata ove godine obavili hadž.

zajednički ručak
zajednički ručak

Na samom početku, ambasadorka je u pratnji domaćina obišla medresu, te se upoznala sa organizacijom i načinima rada ove obrazovno-odgojne ustanove.

Nakon toga, u restoranu medrese, priređen je svečani ručak, gdje su domaćini i hadžije imali čast da podijele zalogaj sa njenom ekselencijom ambasadorkom. U srdačnom razgovoru, ambasadorka je naglasila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, ističući da će i u buduće sve aktivnosti koje se tiču islama i muslimana u Crnoj Gori ambasada sprovoditi isključivo u saradnji sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori. Reis je ovom prilikom pohvalio projekat ambasade kojim je finansirala odlazak 19 hadžija iz Crne Gore na hadž, zahvalivši se lično ambasadorki i vladi Emirata.

Fetija Kadić uručuje poklon ambasadorki
Fetija Kadić uručuje poklon ambasadorki

Nakon ručka, prisutnim hadžijama se obratio reis Fejzić, izražavajući zahvalnost ambasdorki i ističući da hadžije sigurno nisu zaboravile doviti za napredak i blagostanje onih koji su ih poslali na hadž. Reis se ujedno zahvalio i hadžijama koji su se odazvali pozivu da prisustvuju ovom svečanom sastanku.

Smajo Agić uručuje poklon ambasadorki
Smajo Agić uručuje poklon ambasadorki

Nakon njega, ambasadorka Hafsa Abdullah je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Islamskom zajednicom na čelu sa reisom Rifatom ef. Fejzićem, podijelivši sa prisutnima nadanje da će i u buduće njena ambasada slati sve veći broj hadžija iz Crne Gore, posredstvom Mešihata Islamske zajednice.

Nakon toga, ispred hadžija, hadžinica Fetija Kadić iz Pljevalja, ispred hadžija  je u znak pažnje dodijelila ambasadorki suvenir sa motivima Husein-pašine džamije iz Pljevalja, a hadžija Smajo Agić je također uručio poklon – umjetničku sliku, stare kule iz Rožaja.

svečanost otkrivanja ploče
svečanost otkrivanja ploče

Ovaj susret je krunisan otkrivanjem ploče sa imenom šejha Zajid bin Sultan Al Nahjana, koja je postavljena povodom preuzimanja izgradnje objekta stambenog doma za učenike medrese, od strane UAE.  Budući dom će nositi ime osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Reis Fejzić je ovom prilikom naglasio da su potrebe medrese prevazišle ranija očekivanja, te se javila potreba da se prošire internatski kapaciteti izgradnjom novog objekta. Ambasadorka Hafsa Abdullah je izrazila očekivanje da će se objekat u izgradnji kojeg finansira njena zemlja u što skorijem roku izgraditi i privesti namjeni.

zajednička fotografija sa hadžijama
zajednička fotografija sa hadžijama
svečanost otkrivanja ploče
svečanost otkrivanja ploče

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.