Odbor Islamske zajednice Bijelo Polje organizova​o akciju dobrovoljn​og davanja krvi

Bjelopoljske džematlije  - Dobrovoljni davaoci krvi
Bjelopoljske džematlije - Dobrovoljni davaoci krvi

Bijelo Polje – U organizaciji Odbora Islamske zajednice Bijelo Polje, danas, 27.02.2012. godine, upriličena je dobrotvorna akcija davanja krvi pod sloganom “Ko spasi jedan život kao da je spasio čitavo čovječanstvo”. Pošto je prošle godine, a povodom rođenja Muhammeda, s.a.v.s., Odbor organizovao istu akciju, odlučeno je da se u činjenju dobra ne treba zasutavljati. Za samo par dana, prijavilo se više od 30 donatora, iz većine bjelopoljskih džemata, gdje su među njima i sedmorica imama.

Nakon što je predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi iz Bijelog Polja, Gojko Šestović kontaktirao glavnog imama Enisa ef. Burdžovića, iskazao je zabrinutost zbog ogromnog nedostatka krvi, koja mnogima u procesu liječenja, porodiljama i slično, znači život.

Enis ef. Burdžović prilikom davanja krvi
Enis ef. Burdžović prilikom davanja krvi

Rukovođeni pomenutim sloganom, koji je dio Kur'anskog ajeta, organizatori su pozvali džematlije na ovu hairli akciju. Akciju su propratili pisani i elektronski mediji, kako lokalni tako i državni. Glavni imam Enis ef. Burdžović je u obraćanju medijima ovom prilikom kazao da je najveća satisfakcija i nagrada dobrotvorima činjenica da će njihovom akcijom uspjeti da se spasi ili produži makar jedan život.

Ovaj humani gest muslimana iz Bijelog Polja je poruka bez riječi, da islam uči davanju krvi ne njenom prolivanju, poštovanju života, ne njegovom uništavanju, nadasve, jedna od intenci plemenitog šerijata je očuvanje života, i ovo djelo je direktna potvrda namjere šerijata. Akcija davanja krvi se datumski poklopila sa otmicom muslimana iz voza u Štrpcima, i ova podudarnost govori da muslimani, koji drugima žele sačuvati život, ne zaslužuju da im se isti tako surovo otima, kao što se desilo u Štrpcima.

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.