Direktor medrese “Mehmed Fatih” u posjeti Kulturnom centru “Rumija” u Čikagu

Rahman ef. Kačar u Kulturnom centru “Rumija”
Rahman ef. Kačar u Kulturnom centru “Rumija”

Čikago – Direktor medrese “Mehmed Fatih” Rahman ef. Kačar, koji se nalazi u službenoj posjeti plavo-gusinjskom džematu u Njujorku, nastavlja sa posjetama  našim džematima u Americi. U utorak, 23. avgusta 2011. godine, Kačar je boravio u džematu Kulturnog centra “Rumija” u Čikagu, gdje ga sačinjavaju ljudi porijeklom iz Bara.

Iako je ova posjeta bila jako vremenski ograničena, direktor medrese je uspio da iskoristi ovu priliku da se sretne sa značajnim ljudima iz vjerskog i kulturnog života u Čikagu.

Senad ef. Agić i Rahman ef. Kačar
Senad ef. Agić i Rahman ef. Kačar

Na podne namazu u pakistanskom centru Rahman ef. Kačar se sastao sa glavnim imamom SAD-a Senad ef. Agićem, sa kojim je podijelio utiske svojeg boravka u SAD-u, zatim o Islamskoj zajednici u Crnoj Gori i medresi “Mehmed Fatih” kojom rukovodi.

Rahman ef. Kačar je takođe posjetio Muslim Education Center u Morton Grove, islamsku skolu, gdje je imao čast da razgovarao sa direktorom Habibom Quadri.

 

Rahman ef. Kačar i dr. Ali Yurtsever
Rahman ef. Kačar i dr. Ali Yurtsever

Jako važna visoko-obrazovna institucija u Čikagu je  American Islamic College na čijem čelu se nalazi dr. Ali Yurtsever, sa kojim je Kačar razgovarao. Razmatrana je mogućnost slanja  učenika naše medrese na školovanje na ovom prestižnom fakultetu.

U pred iftarsko vrijeme u prostorijama kulturnog centra, direktora medrese “Mehmed Fatih” Rahmana ef. Kačara je ugostio Suljo Šabović, koji je voditelj radija u Kulturnom centru “Rumija” u Čikagu.

Radio u Kulturnom centru "Rumija"
Radio u Kulturnom centru "Rumija"

Ovom prilikom putem radija Rahman ef. Kačar je prenio selame od reisa Islamske zajednice  u Crnoj Gori Rifata ef. Fejzića sa porukom svim pripadnicima Islama sa područja Crne Gore da iskoriste ramazan u duhovnom uzdizanju i popravljanju svojih postupaka.

U toku emisije na datom radiju bilo je govora o medresi “Mehmed Fatih”, o njenom značaju, radu, funkcionisanju i načinu finansiranja.

Na teravih-namazu u prepunoj dvorani, ef. Kačar se u polučasovnom vazu obratio prisutnom džmatu sa jako nadahnutim nasihatom.

Džemat Kulturnog centra "Rumija"
Džemat Kulturnog centra "Rumija"

Poslije klanjanja teravih-namaza prisutni su uz kahvu u centru razmijenili mišljenja i postavljali mnogobrojna pitanja vezana  za medresu i mogućnost da se pomogne, na koja je Kačar sa zadovoljstvom odgovarao.

Za realizaciju ove značajne posjete posebno je zaslužan Enis Omeralović, vrijedni arhitekta, koji uspješno vodi i organizuje vjerski život u ovoj zajednici.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.