Noć Lejletul-kadra obilježena u Tuzima i Vranju

Džamija u Vranju
Džamija u Vranju

Podgorica/Tuzi – Sinoć  je širom Crne Gore a tim i u Tuzima, obilježena najvrjednija noć za muslimane u godini, noć Lejletul-kadr. Džamija Ćazim-bega u Tuzima, sinoć je bila premala da primi sve vjernike da klanjaju teravih namaz. Zbog velikog broja vjernika jedan dio je morao molitvu da obavi na novoizgrađenim sofama, kao i u haremu džamije.

Nakon što se klanjao namaz prisutnim se obratio glavni imam Isljam ef. Pepić, koji je u svom govoru rekao sljedeće: „Ovo je najvrjednija i najodabranija noć i ništa se ne može porediti s ovom noći u smislu veličine, značaja i utjecaja na život čovječanstva… Nesmijemo biti nemarni spram odgoja neše djece. Posvetimo im pažnju u njihovom odgoju od njihovih najranijih dana. Pošaljimo ih u Islamski dječiji vrtić, zatim u mekteb. Poslije osnovnog obrazovanja, neka nastave svoje školovanje u Medresi, i onda ih pustimo da plove kroz dunjaluk dostojanstveno i sigurno, jer su kroz snagu karaktera uspjeli izgraditi odbrambeni mehanizam prema grijehu.“ Na kraju svog obraćanja je istakao vrijednost davanja sadekatul-fitra za medresu “Mehmed Fatih” u Podgorici.

Nakon vaza, pristupilo se učenju mevluda u povodu dvadeset i sedme noći mjeseca ramazana, noći Lejletul-kadr. Prigodan program izveli su i članovi hora Ćazim-begove džamije.

U džamiji u Vranju, nadomak Tuzi, također je obilježena ova mubarek noć na prigodan i svečan način. Skroman program pripremio je Džemal ef. Dacić sa najmlađim polaznicima mektebske pouke.

Nakon programa, uslijedilo je i obraćanje Džemal ef. Dacića, u kojem je između ostalog rekao:

“U ramazanu je i noć Lejletul-kadr, najznačajnija u godini, jer je baš tokom te noći počela objava Kurana. Noć Lejletul-kadr je najveći trenutak u istoriji ljudskoga roda, to je trenutak kada je uzvišeni Allah otpočeo s iskazivanjem svoje posljednje upute preko meleka Džibrila poslaniku Muhamedu a. s. “

“Taj događaj, prema učenju Kura’na, ima posebnu vrijednost. Zato je Lejletul-kadr noć određenja, noć sudbine, odluke, pa je zato, kažu, njezina vrijednost veća od hiljadu mjeseci u kojima nema takve noći. Riječ je o noći kada se meleci, uz dopuštenje Gospodara, spuštaju na zemlju i smrtnicima ispunjavaju želje i daju oprost za manje grijehe pod uslovom da je oni provode u ibadetu. Tu noć muslimani posebno provode u ibadetu i upućuju dove Bogu, budući da predaje kažu kako se u toj noći može promijeniti sudbina ljudi.”

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.