Britanska glumica inspirisan​a životom Poslanika, s.a.v.s., prešla na Islam

 

Myriam Francois-C​errah
Myriam Francois-C errah

Myriam Francois-C​errah govori o razlozima prihvatanja Islama.

“Islam sam prihvatila nakon što sam diplomirala na Kembridžu. Prije toga sam bila skeptični katolik. Vjerovala sam u Boga, ali bez povjerenja u organizovanu religiju. Kur'an mi je bio prioritetan. Najprije sam pokušala da mu priđem sa srdžbom. To je bio pokušaj da dokažem mom prijatelju muslimanu da griješi. Kasnije sam mu prišla otvorenog uma. ”

O svojim impresijama vezanim za druženje sa Kur'anom dalje kaže: “Kao neko ko je imao dubok interes za filozofiju, Kur'an sam doživjela kao kulminaciju svih filozofskih promišljanja. On nekako uspijeva da se obrati i da odgovore na sva najdublja pitanja postavljana vijekovima ljudske egzistencije. Najtemeljitije od tih je pitanje: Zašto smo ovdje?”

U životu Muhammeda, s.a.v.s., prepoznala dam čovjeka nosioca svevremene misije. Glumica tvrdi da se sa ličnošću Poslanika upoznala oslobađajući njegov lik iz okvira historijskog relativizma, u kojeg ga nažalost stavljaju oni koji izučavaju bilo koju historijsku ličnost.

O poimanju Islama kaze: “Islam ne smije biti shvatan kao strana religija. Ne smijemo se u Islamu osjećati kao da smo izgubili kontakt sa sobom. Islam je potvrda dobra koje je u nama postojalo i prije njega.”

Myriam Francois-C​errah je postala popularna još kao dijete, devedesetih godina, glumeći u filmu “Sence and Sensibility”. Trenutno radi na video serijalu o Islamu, koje snima u Britaniji. Serijal nosi naziv “Inspyred by Muhammad – Inspirisana Muhammedom.”

Sa arapskog preveo,

Enis ef. Burdžović