Performans podrške narodu Palestine

Danas je na platou Medrese “Mehmed Fatih” upriličen performans u znak podrške narodu Palestine.

Direktor Medrese Amer Šukurica je između ostalog rekao: “Ovdje smo danas da podignemo glas protiv zuluma i nepravde koja se čini na okupiranom parčetu mubarek zemlje Isra i Miradža. Svijet je posljednjih dvadesetak dana pao na ispitu ljudskosti, humanosti, solidarnosti, empatije, saosjećanja. Djeca i ostali civili na okupiranom parčetu zemlje, jedino za što znaju jeste da čekaju da se sjutra ne probude. Konvencija UN – a o zaštiti prava djece je danas samo mrtvo slovo na papiru. Trebali bi da posjete Pojas Gaze i vide na licu mjesta šta je sa tom konvencijom. Naše ruke su danonoćno ispružene za molbu Gospodaru da im se smiluje i olakša.”

Ahmet Redžematović prilikom recitovanja ilahije Qudduse

Ambasador Države Palestine u Crnoj Gori Nj.E. Rabi al Hantouli na početku se zahvalio profesorima i učenicima Medrese na podršci i konstantnoj brizi. – “U Kur’anu se kaže: “Ne žalostite i ne tugujte, vi ćete biti pobjednici ako budete istinski vjernici.” Palestinski narod vjeruje u Allaha dž. š., i čvrsto stoji na svojoj zemlji. Narod palestinski pruža otpor jer ne želi da ode sa svoje zemlje. Danas ne smijemo ćutati, danas je dan kad moramo podići svoj glas. Ovo što se dešava je genocid u ovom modernom dobu. Više od 8000 šehida a preko 3500 djece je izgubilo život. Vama kao učenicima hvala na ovom gestu i performansu solidarnosti.”

Učenice medrese Mehmed Fatih prilikom performansa podrške djeci Palestine

Kao znak podrške djeci Palestine učenici Medrese su spremili eseje i proučili ilahije koje opisuju patnju djece i svih stanovnika Palestine.

DCIM\100MEDIA\DJI_0103.JPG

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.