Žensko odjeljenje medrese Mehmed Fatih u Rožajama – svečano započeta školska godina

IMG_0591IMG_0569Danas, 28.09.2015. godine u prostorijama renovirane medrese u prisustvu gostiju i nastavnog osoblja te aktivista Medžlisa IZ-e Rožaje svečano je otpočela nastava u isturenom odjeljenju ženske medrese Mehmed Fatih u Rožajama. Svečanosti su pristustvovali: reis Rifat ef. Fejzić, direktor medrese Rahman ef. Kačar, koordinator TIKA-e za Crnu Goru gosp. Mustafa Yazici, šef Vjerskoprosvjetne službe Mešihata Enis ef. Burdžović, sekretar medrese Amer ef. Šukurica, pomoćnik direktora za rožajsko odjeljenje medrese Redžep ef. Murić, imami, profesori i odgajatelji.

IMG_0574U uvodnoj riječi direktor medrese Rahman ef. Kačar svim gostima je poželio dobrodošlicu, izrazivši zadovoljstvo što medresa Mehmed Fatih širi svoje obrazovno-odgojne kapacitete, ističući da je kvalitet prije kvantiteta namjera ove medrese.

IMG_0553Nakon njega, prisutnima se obratio coordinator TIKA-e gosp. Yazici, koji je naglasio da je institucija koju predstavlja prijatelj Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, te da je jedan od plodova tog prijateljstva temeljito renoviranje zgrade medrese. U ime ove ustanove i turskog naroda, on je čestitao Islamskoj zajednici, učenicima i profesorima početak rada.

IMG_0577Nakon njega obratio se reis Rifat ef. Fejzić. On je između ostalog istakao da i ako je zgrada enterijerski i eksterijerski temeljito izmijenjena, ono što je ostalo gotovo nepromijenjeno je kadrovska struktura, jer je većina profesora ostala da radi u ovoj medresi. Reis se zahvalio svima koji su učestvovali i učestvovaće u plemenitoj misiji rada ove medrese, posebno se zahvalivši Tiki i turskom narodu na nesebičnoj podršci. Nakon toga, dovu za hairli i mubarek početak školske godine proučio je šef Vjerskoprosvjetne službe Enis ef. Burdžović. Potom se krenulo u obilazak zgrade, a reis Fejzić je učenicama održao svečani čas, u kom je istakao da se one prema ovom obnovljenom vakufu trebaju pažljivo odnositi. IMG_0549“Ono što medresa od vas želi je da se obrazujete, budete čestite i uspješne vjernice. Kao što je naš gost Mustafa Yazici svršenik medrese poput vas, nije ga spriječilo da se bavi diplomatijom i pomoći, da na najljepši način predstavlja svoju zemlju i narod. Vaše školovanje ovdje će biti besplatno, zato čuvajte medresu koja je vakuf, više nego što čuvate svoju kuću”, poručio je reis Fejzić.

IMG_0542 (1) IMG_0543 (1) IMG_0575 IMG_0603

 

 

IMG_0543 IMG_0544 IMG_0551 IMG_0554 IMG_0555 IMG_0557 IMG_0561 IMG_0578 IMG_0584 IMG_0590 IMG_0593 IMG_0598 IMG_0602 IMG_0603

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.