Uručena oprema za pripremu hrane po principima halal ishrane

GetImage..U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava danas je upriličen sastanak povodom uručivanja posuda za pripremu hrane po principima halal ishrane. Sastanku su prisustvovali predsjednik Islamske zajednice u Crnoj Gori reis Rifat Fejzić, predstavnici/e Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori, te, direktor Kliničkog centra Crne Gore, opštih bolnica u Cetinju, Bijelom Polju, Pljevljima i Baru, specijalne bolnice Brezovik, kao i direktori Doma zdravlja u Rožajama i Pljevljima, kojima će biti isporučene posude za pripremu hrane po halal standardima.

Iako postoji Pravilnik o posebnoj ishrani za zaštitu prava korisnika/ca halal ishrane, postojale su pritužbe da se procedura ipak u nekim slučajevima ne poštuje na pravilan način, te je po dogovoru sa reisom efendi Fejzićem i ministrom zdravlja gospodinom Radunovićem, predloženo da deset posuda bude distribuirano zdravstvenim ustanovama i Kliničkom centru i da se Mješovita komisija i Ministarstvo zdravlja usaglase u vezi sa ovim.

Par zdravstvenih ustanova stacionarnog tipa, domova zdravlja, bolnica i Kliničkog centra poslalo je pisano obavještenje da u tim institucijama uglavnom poštuju halal ishranu, što bi značilo da se pacijentima islamske vjeroispovjesti dok borave u tim institucijama, po želji i po vjeri služi hrana koja je adekvatna načinu njihove ishrane. Međutim, zbog finansijskih i ekonomskih mogućnosti, naše zdravstvene ustanove nemaju posudu za pripremu hrane po halal standardima, jer se tu podrazumijeva potpuno izolovano posuđe koje koriste samo pripadnici/e islamske vjeroispovjesti.

Direktor Kliničkog centra dr Milan Mijović istakao je danas na sastanku da je Klinički centar riješio ovo pitanje na taj način da ne nabavlja namirnice koje ne koriste pripadnici/e islamske vjeroispovjesti, a takođe, ukoliko postoji poseban zahtjev od strane ovih pacijenata u vezi sa ishranom, tražena hrana im se dostavlja u specijalnim termo posudama. On je izrazio svoju zahvalnost povodom donacije Kliničkom centru dvije posude za pripremu hrane po halal standardima jer će isti unaprijediti postojeći sistem za pripremu hrane. Njegova zahvalnost, osim ministru Numanoviću, kao ko-predsjedavajućem Mješovite komisije, bila je upućena i vjerskom poglavaru Islamske zajednice reisu Rifatu Fejziću koji, kako je naveo Mijović, pomaže realizaciju niza aktivnosti u Klinačkom centru.

Reis Fejzić je naglasio da se halal ishrana primjenjuje u Crnoj Gori od 1905. godine i da nije potrebno dodatno je pojašnjavati, ali je iskazao spremnost Islamske zajednice da pomogne ukoliko ima bilo kakvih tehničkih pitanja ili potrebe za pomoći na terenu u vezi sa ovim pitanjem. Reis je zahvalio Vladi Crne Gore i resornom ministru dr Numanoviću na realizaciji postignutog dogovora i ukazanoj podršci kada je riječ o poštovanju principa halal ishrane.
Ministar dr Numanović se zahvalio svima što su ispoštovali dolazak uz molbu da ozbiljno pristupe stavljanju u funkciju ovih posuda. On se zahvalio i menadžmentu bolnica jer se i ranije vodilo računa o ishrani ovog tipa, međutim ovim putem pristupilo se riješavanju ovog pitanja na kvalitetan i dugoročan način.
Ministar je naveo da će u budućem periodu biti organizovane posjete zdravstvenim ustanovama, da im Komisija približi, u direktnom razgovoru, standarde halal ishrane, kako bi se do kraja stvorili uslovi za njihovo poštovanje(kupovinom escajga i dodatnih sredstava i opreme), a i da se sugeriše i drugim ustanovama da nabave ove posude i stvore uslove koji će obezbijediti standarde halal ishrane.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.