U mesdžidu u Tivtu otpočet ciklus sedmičnih tribina

Enis ef. Burdžović u Tivtu
Enis ef. Burdžović u Tivtu

Tivat – Na inicijativu džemata mesdžida u Tivtu i imama Adema ef. Emrovića, u Tivtu je u subotu, 24.12.2011. godine, nakon jacije namaza otpočet ciklus sedmičnih tribina. Ovaj ciklus je otpočet posjetom i predavanjem rukovodioca Vjerskoprosvjetne službe Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, Enis ef. Burdžovića.

Nakon obavljenog namaza, ef. Emrović je u svojstvu domaćina izrazio dobrodošlicu i zahvalnost musafiru na odzivu i dolasku u Tivat. On je naglasio da će i buduće posjete biti dogovarane u saradnji sa Vjerskoprosvjetnom službom Mešihata IZ-e.

Adem ef. Emrović i Enis ef. Burdžović
Adem ef. Emrović i Enis ef. Burdžović

Nakon toga, Enis ef. Burdžović  se domaćinima zahvalio da gostoprimstvu i dobrodošlici, te se svojim predavanjem osvrnuo na valjano razumijevanje ibadeta, kojeg vjernik mora imati u svakodnevnom životu, kroz sve sitnice koje na kraju i čine jedan ljudski život. “Ako je naš ibadet sveden na pet dnevnih namaza, koji ne uzmu više od sat vremena u toku dana, to bi značilo da nam Allah Uzvišeni ne znači mnogo, jer nam ostaje 23 sata u toku dana za sve mimo Njega. Nekad smo kao ljudi ljudima spremni pokloniti mnogo više vremena, i ako nam od Allaha mnogo manje znače. Ibadet ima mnogo šire značenje, i njime se može obuhvatiti svaki sekund života kojeg čovjek proživi ne čineći harame, tako da nam to otvara ogromno prostranstvo ibadeta, gdje svakodnevne sitnice, učinjene u ime Allaha, postaju vrijedni ibadeti,”  rekao je između ostalog  rukovodioc Vjerskoprosvjetne službe Mešihata IZ-e u Crnoj Gori, Enis ef. Burdžović.

Predavanje u mesdžidu u Tivtu
Predavanje u mesdžidu u Tivtu

Nakon predavanja, uslijedila je rubrika pitanja i odgovora, gdje se džematlijama pružila prilika da dobiju odgovore na pitanja koja ih zanimaju.

Na samom kraju, džematlije su dobile po primjerak knjige “Poslanica omladini Ummeta”,  poklon  NVO “Horizonti” iz Podgorice.

 

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.