U Pljevljima 27. noć mjeseca Ramazana svečano obilježena

Fuad ef. Čekić u Husein pašinoj džamiji
Fuad ef. Čekić u Husein pašinoj džamiji

Pljevlja – Završetku mjeseca Ramazana prethodi 27. noć, za koju se vjeruje da je u njoj počela objava Kur’ana. Za ovu noć se u Kur’anu kaže da je bolja od hiljadu mjeseci i da je namaz obavljen u ovoj noći bolji od hiljadu namaza obavljenih drugom prilikom.

U Husein pašinoj džamiji je sinoć organizovana centralna svečanost gdje su musafiri bili predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori: glavni imam iz Podgorice Džemo ef. Redžematović, rukovodilac pravne službe Mešihata IZ-e Fuad ef. Čekić i profesor podgoričke medrese i umjetnički direktor i rukovodilac hora medrese Sadmir ef. Hadžijić. Prije teravije predavanje o značaju noći Lejletul-Kadr održao je Fuad ef. Čekić, a nakon predavanja članovi hora medrese su izveli prigodan program.

U Husein pašinoj džamiji se, po predanju, gotovo dva vijeka čuva vrijedan eksponat- dlaka iz brade poslanika islama Muhameda a. s., za koju je vezana i jedna interesantna manifestacija koja se održava svake godine uoči 27. noći mjeseca Ramazana. Eksponat je smatra se donesen u Pljevlja oko 1865 godine po nalogu tadašnjeg sultana Abdul Aziza koji je vladao osmanskim carstvom. Obzirom da su Pljevlja u to vrijeme bila važan kulturni, administrativni i trgovački centar i slanje ovog rijetkog eksponata imalo je za cilj podizanje autoriteta samog mjesta. Eksponat se satoji od jedne zatvorene staklene bočice u kojoj se nalazi nekoliko dlačica utisnutih u vosak za koje se smatra da su iz brade poslanika Muhameda a. s.

Svečanost u Husein pašinoj džamiji
Svečanost u Husein pašinoj džamiji

Eksponat je zamotan u jedanaest svilenih maramica srazmjerno različite veličine, izvezenih zlatnim nitima i pohranjen u vrlo ukusno izrezbarenu drvenu kutiju, a sve opet u metalnu kutiju sa specijalnim zaključavanjem. Eksponat se nakon teravije namaza izlaže posjetiocima i tu veče Husein pašinu džamiju posjeti čak nekoliko hiljada vjernika, a vrlo često posjetioci dolaze iz susjednih gradova. Vjerovatnoća originalnosti eksponata je velika, obzirom da su i ashabi uzimali dlake kada bi se šišao poslanik sa ciljem čuvanja uspomene na njega. Poznato je da su Osmanlije nakon osvajanja arabijskog poluostrva i svetih mjesta Meke i Medine, gotovo sve eksponate kao i lične stvari značajnih ličnosti koji su obilježili istoriju islama, prenijeli u Istambul, a među njima i neke od ličnih stvari poslanika Muhameda a. s., gdje se i danas čuvaju. Tako se u nacionalnom muzeju Turske ”Top kapi”, čuva nekoliko dlaka iz brade poslanika islama, kao i njegov ogrtač. Ovakav eksponat postoji još u Sarajevu u Gazi Husrev begovoj džamiji i čuva se u turbetu  Gazi Husrev bega, a ranije su ga čuvale ugledne stare sarajevske porodice.

Način na koji je eksponat došao u Pljevlja, stariji mještani se sjećaju priča svojih predaka koji kažu da se kada je eksponat donošen formirala kolona ljudi do mjesta Jabuka, petnaestak kilometara udaljenog od Pljevalja i da je eksponat nošen sa glave na glavu do Husein pašine džamije. U Husein pašinoj džamiji se na minberu čuva i zastava koju je tom prilikom donijela prethodnica koju je činila grupa konjanika.

                                                                                                                      Jakub Durgut