Centralna svečanost povodom Lejletul-kadra u Islamskom centru u Baru

Reis Fejzić u Islamskom centru u Baru
Reis Fejzić u Islamskom centru u Baru

Bar – Sinoć je prostor impozantnog Islamskog centra u Baru bio tijesan da primi sve vjernike koji su željeli prisustvovati svečanosti organizovanoj povodom lejletul-kadra. Po okončanju teravih namaza, prisutnima se pred vise od 1500 ljudi riječima dobrodošlice obratio predsjednik Odbora Islamske zajednice Bar, Suljo Mustafić. On je nakon toga iskoristio priliku da podnese kratak izvještaj o u toku godine ostvarenim donacijama za izgradnju pomenutog centra. Nakon njega, prisutne je poselamio glavni imam Muidin ef. Milaimi, koji je prisutne upoznao sa programom svečanosti.

Nakon obraćanja domaćina, uslijedilo je izvođenje ilahija i kasida od strane hora Odbora IZ-e Bar, kao i izvođača iz Irana, koji su osjećanjima oduševljenja i imanske ljepote preplavili duše prisutnih vjernika.

U konačnici programa, prisutnima se obratio prvi čovjek Islamske zajednice u Crnoj Gori, reis Rifat ef. Fejzić. On se je nakon temeljitog govora o vrijednostima noći Lejletul-kadr, osvrnuo i na aktuelna dešavanja na teritoriji Odbora IZ-e Bar. Posluživši se predajom u kojoj se veli da je u vrijeme abasidskog hilafeta, u zlatnom periodu Bagdada, halifa muslimana naredio da se sagradi velika džamija. Kako je veličinu džamije narušavala mala crkva u blizini nje, halifa naredi da se crkva pripoji i pretvori u džamiju. Kada je izgradnja završena, imam koji je klanjao prvi namaz, glasno učeći Fatihu, umjesto „El-hamdu lillahi rabbil-a'lemin“ – Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova, proučio je „El-hamdu lillahi rabbil-muslimin“ – Hvala Allahu Gospodaru muslimana“. Kada su se prisutni pobunili zašto pogrešno uči ajet, imam je odgovorio da to čini zbog pogrešnog postupka halife, koji se ponašao kao da je Allah gospodar samo muslimana, a ne svih ostalih ljudi. Nakon toga, halifa je naredio da se crkva sačuva i povrati njenoj prvobitnoj namjeni.

Sa svečanosti u Islamskom centru u Baru
Sa svečanosti u Islamskom centru u Baru

Reis je poredeći ovo predanje sa uvriježenim mišljenjem naglasio da se u pogledu Bara često ističe dobar međureligijski sklad između tri objavljenje religije. Reis je posebno naglasio da muslimani tu harmoniju suživota i poštovanja neće nikada narušiti. Međutim, rekao je: „U Baru se trenutno rade tri velika vjerska objekta za tri religije. Razlika je u tome što objekat Islamske zajednice ona gradi na vlastitoj zemlji, dok Pravoslavci i Katolici to čine na zemljištu koje im je ustupila opština. To je bitna razlika! Sada je lokalna uprava na raskršću, da li da očuva blago Bara, i sačuva suživot i poštovanje, a to bi učinila dodjeljivanjem lokacije i Islamskoj zajednici u novom Baru, gdje bi i mi sagradili skroman molitveni prostor za naše vjernike. Time bi lokalna vlast pokazala da ima iste aršine za sve“, zaključio je reis Fejzić.

Svečanost je uveličana dodjelivanjem šesnaest diploma – šehadetnama polaznicima mekteba koji su okončali hatmu. Diplome je mekteblijama uručio Adem ef. Mustafić.