ODRŽANA TRIBINA NA TEMU “BITKA ČANAKKALE”

U Medresi „Mehmed Fatih“ u Tuzima juče je održana tribina na temu “Bitka Čanakkale”.

Sa tribine je poručeno da je to jedna od najvećih bitaka u historiji, koja je bila veoma važna za budućnost Turske.

Ambasadorka Turske u Crnoj Gori NJ.E. Songul Ozan kazala je da je ovo prilika „da se sjetimo naših šehida koji su se borili u oslobodilačkom ratu“.

„Mehmet Akif Ersoy, koji je rođen u Peći, (Republika Kosovo) velikan naše književnosti, koji je obilježio našu borbu je simbol naše zajedničke veze i ovjekovječio je pišući o ljudima koji su otišli da se bore na Čanakkale“, kazala je Ozan, podsjećajući da je upravo Ersoy autor turske nacionalne himne.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef.Fejzić kazao je da su ljudi odlazili sa ovih prostora da se bore u ime Boga, za ummet, od kojih su mnogi postali šehidi.

Direktor Medrese prof. Amer ef. Šukurica poručio je da se na ovaj način čuva uspomena na šehide koji su svojom krvlju ispisali historiju.

„Velikani našeg vremena govore i o toj velikoj bici i hvala ljudima što čuvaju to sjećanje“, kazao je Šukurica.

Historičar i akademik Šerbo Rastoder istakao je da su vrata Istanbula bila Čanakkale, gdje se odigravala ta glavna bitka.

„Onaj koji vlada Istanbulom, vlada i svijetom. Ogromni pokušaji saveznika da probiju prema sjeveru bili su praćeni velikim gubicima. Prvi svjetski rat označava kraj carstava u historiji. Osmansko carstvo je bilo najveći primjer multikulture. Danas je Turska najbolji primjer da je islam u biti tolerantna vjera“, kazao je profesor Rastoder.

Istakao je da su Turci u ovom ratu pokazali da nisu barbari, već časni vojnici kojima se divio i neprijatelj na frontu.

„Na hiljade đurumlija – dobrovoljaca iz Sandžaka u Prvom svjetskom ratu pristupilo je Osmanskoj vojsci i otišli su da se priključe u odbrani Turske. Od 12 do 15 hiljada je stiglo i najveći dio njih je poginuo. Oni su Tursku doživljavali kao svoj dom“, kazao je Rastoder.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.