Svečanost u Pljevljima povodom noći Lejletu-l-Kadr

7Pljevlja – Noć Lejletu-l-Kadr u Pljevljima je obilježena na tradicionalan način i vrlo svečano. Obzirom da se tokom ove noći prakticira manifestacija „zijaret Sakal-i-Šerifa“, pripreme za ovaj događaj počinju nekoliko dana ranije. Program se održava u Husein pašinoj džamiji, a tokom ove noći najmanje 90 posto Pljevljaka posjeti Husein pašinu džamiju. U posjeti Odboru IZ-e Pljevlja boravili su generalni sekretar Mešihata IZ-e u Crnoj Gori Fuad ef. Čekić i direktor medrese „Mehmed Fatih“ prof. Rahman ef. Kačar.

Posredstvom iranskog kulturnog centra u Beogradu, u Pljevljima je boravila jedna od najpoznatijih grupa izvođača ilahija „Kevser“ iz Irana, koji su se u Husein pašinoj džamiji predstavili kolažom ilahija.

1Smještaj i iftar za musafire je priređen u restoranu „Gold“, a u 21 čas grupa „Kevser“ je u prepunoj Husein pašinoj džamiji izvela nekoliko ilahija. Jaciju namaz je predvodio direktor Medrese prof. Rahman ef. Kačar, a teraviju i Vitr namaz naizmjenično su predvodili prof. Fuad ef. Čekić, Samir ef. Kadribašić i Ferid ef. Osmanagić.

Nakon završenog namaza prisutnima se obratio prof. Rahman ef. Kačar, prenio selame reisa Rifat ef. Fejzića, koji zbog ranije planiranih obaveza nije mogao posjetiti Pljevlja. Kačar je govorio o značaju noći Lejletu-l-Kadr i ukratko predstavio aktivnosti medrese na čijem je čelu.

2Sekretar Mešihata Fuad ef. Čekić je takođe prenio selame Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, govorio o značaju zadnje trećine Ramazana i govorio o tradicionalnoj manifestaciji koja se održava u Pljevljima i jedinstvena je na ovim prostorima, a program su pratile TV kuće: RTV Crne Gore, Regionalna TV iz Novog Pazara i TV „Panorama“ iz Pljevalja.

Pored nastupa grupe „Kevser“, u programu je učestvovao i hor „Husein paša“ koji formiran pri Islamskoj zajednici Pljevlja i program u Husein pašinoj džamiji je trajao do sabah namaza.

5Noćni namaz je obavljen u 02 sata u Hadži Zekerija džamiji, a predvodio ga je Samir ef. Kadribašić. Tradicionalni program u Husein pašinoj džamiji je najmasovnija manifestacija i sve više dobija na značaju. Tokom ove noći u značajnom broju dolaze posjetioci iz Sarajeva, Gorašda, Prijepolja, Priboja, Bijelog Polja i drugih mjesta.

Jakub Durgut

637

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.