Iftar Mešihata i ambasade UAE u Baru

SAMSUNGBar – U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori,  Odbora Islamske zajednice Bar i pod pokroviteljstvom ambasade Ujedinjenih arapskih emirata,  u Baru, u restoranu „Kalamper“  priredjen je iftar kojem su prisustvovali članovi odbora, džematskih odbora, imami, predstavnici dijaspore i brojne džematlije.

Zamjenik amabsadora  Ujedinjenih emirata Gazi Abdula Almahri kazao je da su zajednički iftari lijepa prilika za upoznavanje sa ovdašnjim pripadnicima islama i da je zbog toga praksa ove amabasade organizacija takvih skupova širom Crne Gore.

-Znamo da je u Baru veoma intezivan vjerski život, mi smo često ovdje i sigurni smo da ćemo sa vama saradjivati na brojnim projektima- kazao je gospodin Almahri.

Predsjednik Odbora Islamske zajednice Bar Ćazim Alković  se zahvalio ambsadi Emirata i istakao da je u Baru veoma jaka islamska tradicija, a da je u toku realizacija značajnih projekata Islamske zajednice ,od kojih je najvažniji dovršetak Islamskog centra.

-Pripadnici islama sa ovih prostora  osjećaju se dijelom  ummeta i otvoreni su za saradnju sa drugim muslimanima i zbog toga su mogu biti dobar most saradnje Crne Gore sa svim islamskim državama –kazao je Alković.

U ime Mešihata Islamske zajednice obratio se Ismail ef. Dacić koji je prenio selame reisa Rifata Fejzića i istakao da su iftarske sofre najbolji način zbližavanja vjernika.

-Nalazimo se na samom kraju Ramazana, na kraju njegove posljednje trećine koja znači  zaštitu vjernika od džehenemske vatre za sve one koji su bili iskreni postači i koji su blagodeti Ramazana iskoristili na pravi način. Nadajmo da će naše duhovno stan je biti bolje nakon Ramazana i  da smo sebe popravili u svakom smislu- kazao je, izmedju ostalog , efendija Dacić

Iftaru su  prisustvovali i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, potpredsjednik Opštine Bar Osman Subašić, odbornici islamske vjeroispovijesti iz SO Bar i brojne druge zvanice

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.