Svečanost povodom postavljanja kamena temeljca za izgradnju džamije u Bogajićima kod Plava

Plav – Juče, 09.10.2010. godine, u selu Bogajiće kod Plava, u organizaciji Odbora IZ-e Plav i Odbora za izgradnju džamije, upriličena je svečanost povodom

Postavljanja kamena temeljca za izgradnju džamije u Bogajićima kod Plava
Postavljanja kamena temeljca za izgradnju džamije u Bogajićima kod Plava

. Svečanost je otpočela nakon klanjanja podne namaza a otvorio i vodio ju je Muhamed ef. Cecunjanin, zahvalivši se u ime organizatora svečanosti svim gostima koji su našli vremena i došli da uveličaju ovaj čin.

Dobrodošlica je upućena delegaciji Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, koju su sačinjavali: Bajro ef. Agović, sekretar Mešihata, Enis ef. Burdžović, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe, Rahman ef. Kačar, pomoćnik direktora Medrese u Podgorici, Amer ef. Šukurica, sekretar Medrese, Fuad Čekić ispred Pravne službe Mešihata, Ismail Dacić, Džemal Dacić i Sadmir Hadžić, profesori Medrese. Dobrodošlica je iskazana i predstavnicima Islamske zajednice u Srbiji, muftiji Muamer ef. Zukorliću sa saradnicima.

Program je otpočet učenjem Kur’ana. Uvodno ašere je proučio Sead ef. Jasavić. Nakon toga, u ime organizatora prisutnima se obratio predsjednik odbora za izgradnju, Bajazit Cecunjanin. Nakon njega, prisutne je poselamio glavni imam Odbora Islamske zajednice Plav, Sinan ef. Latić, koji je naglasio da, izgradnjom ove džamije, plavski kraj dobija četrnaestu džamiju. Nakon toga, riječ je uzeo izaslanik Reisa, Rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe, Enis ef. Burdžović. On je prisutnima i organizatoru prenio selame reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifata ef. Fejzića, njegove čestitke povodom ovog mubarek čina, te izvinjenje što reis, zbog službenog puta nije bio u situaciji da prisustvuje ovoj svečanosti. On je naglasio da u islamu imamo dva aspekta razumijevanja temelja: jedni temelji stoje na zemlji, a drugi, koji ljude navode da grade džamije – jesu temelji na takvaluku, bogobojaznosti. Nakon toga, riječ je data muftiji Muameru ef. Zukorliću, koji je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovakvom činu, te ukazao na brojne aspekte vrijednosti džamije za okruženje u kom živimo.

Potom se pristupilo postavljanju kamena temeljca, kojeg su postavili većinski vakifi, Dževat Cecunjanin i Dževat Canović. Jedan je za novu džamiju uvakufio svoju parcelu, a drugi je uvakufio imetak kojim će džamija biti podignuta. Zajedničkom dovom, koju je proučio Enis ef. Burdžović, okončan je oficijelni dio svečanosti. Za sve prisutne, organizatori su upriličili prigodan ručak.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.