Ambasadorka Turske u Crnoj Gori Emina Birgen Kešoglu posjetila Pljevlja i Husein pašinu džamiju

Ambasadorka Turske u Crnoj Gori Emina Birgen Kešoglu u posjeti Husein pašinoj džamiji u Pljevljima
Ambasadorka Turske u Crnoj Gori Emina Birgen Kešoglu u posjeti Husein pašinoj džamiji u Pljevljima

Pljevlja – Ambasadorka Turske u Crnoj Gori Emina Birgen Kešoglu, zajedno sa ekipom Turske državne televizije TRT, koja pravi dokumentarnu emisiju o Crnoj Gori, u subotu 9. oktobra 2010. godine, posjetila je Pljevlja. Ambasadorku Turske primio je gradonačelnik Pljevalja dr. Filip Vuković.

Gradonačelnik Vuković je ambasadorku upoznao o društvenoekonomskim, geografskim i istorijskim karakteristikama pljevaljske opštine. Ambasadorka Turske se interesovala za mogućnost daljeg privrednog i društvenog razvoja ove sredine i u razgovoru sa gradonačelnikom se uvjerila da opština Pljevlja raspolaže sa značajnim resursima, na bazi čega je konstatovala da ovaj region predstavlja povoljan privredni i poslovni ambijent za koji imaju interes turski investitori.

Ambasadorka Kešoglu je u pratnji podpredsjednika opštine Pljevlja, Avda Ajanovića, posjetila Husein pašinu džamiju i razgovarala sa predstavnicima Islamske zajednice.

Predsjednik Islamske zajednica u Pljevljima Bahrija Brahić je ambasadorku upoznao sa kratkim istorijatom i karakteristikama Husein pašine džamije, kao i funkcionisanju Islamske zajednice na području pljevaljske opštine. Brahić je istakao da su sve džamije na pljevaljskom prostoru, kojih je bilo mnogo, izgrađene za vrijeme osmanske vladavine na ovim prostorima i da u poslednjih 200 godina na pljevaljskom području nije izgrađena ni jedna nova džamija. Brahić je istakao da do sada praktično nije bilo nikakve saradnje između Pljevalja i institucija Turske države i da od ove posjete očekuje mnogo bolju saradnju, kako na privrednom planu, tako i na zaštiti kulturnog nasleđa na ovim prostorima.

Ambasadorka Kešoglu se zahvalila na srdačnom prijemu i izrazila zadovoljstvo što ima priliku da vidi prekrasnu Husein pašinu džamiju, koja je sačuvana u izvornom izgledu i njeno postojanje preko 400 godina predstavlja simbol suživota na ovim prostorima.

„Osmanlije su gradili džamije, crkve i manastire, od kojih mnogi i danas svjedoče o suživotu i dobrim međukonfesionalnim odnosima između naroda koji žive na ovom prostoru“, rekla je ambasadorka Kešoglu.

Jakub Durgut

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.