Svečanim otkrivanjem ploče počeli radovi na izgradnji nove zgrade za potrebe Islamske zajednice u Crnoj Gori

otkrivanje ploče
otkrivanje ploče

Nakon podne namaza, 30.03.2013.godine, skromnim ceremonijalom u neposrednoj blizini kompleksa medrese „Mehmed Fatih“ u Podgorici, otpočeti su radovi na izgradnji nove zgrade za potrebe Islamske zajednice. Skup je otvorio direktor medrese Rahman ef. Kačar, učenjem ajeta iz časnog Kur'ana. Nakon toga, voditelj ceremonije Medjen ef. Šaptafi, pozvao je reisa Rifata ef. Fejzića da se obrati.

Omer ef. Kajoshaj i šejh Halid el-Mulla
Omer ef. Kajoshaj i šejh Halid el-Mulla

Reis Fejzić je između ostalog rekao: „Želim da se zahvalim našim prijateljima iz organizacije Rahma el-‘Alemijjeh, iz bratskog Kuvajta, direktoru evropskog odsjeka šejhu Halidu el-Mulli, i korespodentu ove organizacije za Makedoniju i Crnu Goru, šejhu Fevzi el-Mani'u.  Ovaj hairli projekat je konkretan plod posjete Kuvajtu koju je prošle godine naša delegacija ostvarila. Ovom prilikom se zahvaljujem našim gostima na njihovom gostoprimstvu, posebno na razumijevanju naših potreba i hairli namjera, da infrastrukturno jačamo našu Islamsku zajednicu, i da kroz to budemo na usluzi islamu i muslimanima u Crnoj Gori. Ovaj vakuf će biti korišten za potrebe Islamske zajednice, a u njemu će biti smještene i kancelarije NVO Horizonti. Ovom prilikom, i ako priliči da ja otkrijem ovu ploču, zajedno sa našim dobrotvorima, ja želim da to umjesto mene učini Omer ef. Kajoshaj, čiji je trud i zalaganje doprinio ostvarivanju ove hairli vizije,“ rekao je između ostalog reis Rifat ef. Fejzić.

Nakon njega, šejh Halid el-Mulla se obratio riječima:

„Ovaj projekat je potvrda bratske ljubavi naroda Kuvajta, koji se ne dvoume kada je u pitanju pomoć njihovoj braći vjernicima u Crnoj Gori. Ova ploča, i kamen temeljac su simbolika – stvarni kamen temeljac ovom djelu je iskrenost. Iskreno, radi Allahova zadovoljstva, došli smo iz Kuvajta da bi danas zvanično otvorili radove. Obećavam vam, ovo jeste prvi ali nikako poslednji projekat u kojem će naša pomoć biti prisutna, za projekte Islamske zajednice, i NVO Horizonti. Ovu priliku koristim da zahvalim reisu Rifatu ef. Fejziću, i direktoru NVO Horizonti, Omeru ef. Kajoshaju, na trudu kojeg ulažu da ova zajednica bude valjan servis muslimanima Crne Gore. Zahvaljujem se u ime organizacije Rahmah, kao i u ime institucije Bejtu-Zekat iz Kuvajta, koja će finansirati izgradnju ove zgrade.  Nadam se da ćemo u današnji dan,  za godinu dana, stajati na istom ovom mjestu, radujući se okončanju radova“, rekao je sejh Halid el-Mulla.

Potom su, uz učenje tekbira, šejh Halid el-Mulla i Omer ef. Kajoshaj, otkrili ploču.

budući izgled zgrade
budući izgled zgrade

Ovim činom,  okončano je svečano obilježavanje početka radova na novoj zgradi, koja je još jedan siguran korak ka infrastrukturnom jačanju Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.