Sadrija – Sako Dacić – veliki vakif svom zavičaju poklanja džamiju

rRožaje – Rijetke su prilike kada se dvije srećne okolnosti sretnu u jednom čovjeku – mogućnost da učini trajno dobro (vakuf), i ideja kako da to na najbolji način realizuje. Islamska zajednica u Crnoj Gori je srećna da i danas može da se osloni na vakife koji mogu da učine mnogo i imaju ideju kako. Primjer našim uspješnim poslovnim ljudima sigurno bi mogao da bude Sadrija-Sako Dacić, koji je u razgovoru sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzićem prihvatio da od svojih sredstava izgradi džamiju u gradu svog porijekla Rožajama u naselju Carine.

Nakon što mu je reis Fejzić predložio da ostavi svoj vakuf, Sadrija je bez pogovora pristao da sagraditi džamiju i tako upisati svoje ime zlatnim slovima kako u svom gradu tako i u spisima vakifa Islamske zajednice u Crnoj Gori.
Naime Sadrija-Sako Dacić ne samo da je prihvatio izgradnju džamije, već je reisu Fejziću iskazao zahvalnost na ponuđenoj mogućnosti i sam dao ideju na koji način da se ovaj projekat realizuje.
Juče je reis Fejzić u pratnji direktora medrese Rahman ef. Kačara zajedno sa vakifom Sadrijom-Sakom Dacićem obišao lokaciju gdje će džamija biti sagrađena. Dogovoreno je da se odmah počne sa pripremama kako bi se ovaj hajrat za dobrobit islama i muslimana sagradio za godinu dana.
 Valja pomenuti da se Sadrija-Sako Dacić i ranijim dobrotvornim i donatorskim pozivima odazivao i pomogao mnoge projekte ne samo kod nas nego i šire.
Naš vakif Dacić  je porijeklom iz Rožaja , živi i radi u Frankfurtu -Njemačka, i jedan je od najuspješnijih naših ljudi u dijaspori sa velikom građevinskom firmom i stotinama radnika koji rade u istoj.
Islamska Zajednica izražava zahvalnost gospodinu Daciću na spremnosti i brizi kroz idejni projekat da se ovo mubarek djelo u što skorijem roku upotpuni, na radost i dobrobit muslimana ovog  kraja. Neka najglasnija zahvalnost vakifu bude dova da ga Allah Uzvišeni za uloženi imetak i brigu nagradi zaštitom od svakog zla i belaja, te da mu nagrada neprekinuta dolazi sve dok vakufa  bude. Amin!

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.