SABOR OCIJENIO USPJEŠNIM RAD MEŠIHATA

U prostorijama Mešihata jučer su održane sjednice Mešihata i Sabora Islamske zajednice. Analiziran je rad Mešihata tokom perioda korone. Na Saboru je konstatovano da se Mešihat odgovorno ponio prema epidemiološkoj situaciji i preventivnim mjerama znatno ublažio širenje epidemije.
Negativne posljedice, Odluke o obustavi rada džamija i ostaliha ustanova Islamske zajednice, znatno su ublažene organizovanjem vjerskih predavanja putem lokalnih televizija, radia i društvenih mreža.

Uprkos velikom broju ograničenja završeni su radovi na sedam infrastrukturalnih objekata, ušlo se u valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Islamske zajednice, zasađeno je 3000 stabala maslina, i privode se kraju radovi na proširenju frekfencije Radia Fatih na području još šest opština. Medresa je uspješno privele kraju školsku godinu.Krenulo se u realizaciju dugo očekivanih projekata Digitalizacija arhivske građe i Jedinstveni elektronski registar imovine.


Digitalizovano preko 10.000 dokumenata, odnosno preko 20.000 str anica građe. Digitalizacija arhivske građe odvija se na način da se sva nova dokumenta unose svakodnevno, uz paralelan unos starije dokumentacije iz godine u godinu.
Formiran je jedinstveni elektronski Registar imovine do sada je izvršena potpuna evidencija za 400 vakufa odnosno prikupljeni su podaci za preko 400 katastarskih parcela i objekata.


Ova baza podataka o vakufskoj imovini obuhvata precizne podatke o lokacijama (koordinatama) svake parcele, katastarske podatke i opis.


Uporedo sa ovim projektom, stručno lice iz Mešihata izvršilo je kompletnu evidenciju svih vjerskih objekata Islamske zajednice u Crnoj Gori. Riječ je o džamijama, mesdžidima, institucijama, turbetima i istorijskim lokalitetima. Svaki objekat je visokom preciznošću markiran na mapi, dat je njegov istorijski opis, fotografije spoljašnjosti i unutrašnjosti, geografski podaci (nadmorska visina, koordinate), dimenzije osnove objekta, površina i kapacitet molitvenog prostora, katastarski podaci i vjerska aktivnost koja se obavlja u objektu, uključujući namaze koji se obavljaju i prosječan broj klanjača na džuma namazu.


Projekat Islamski vjerski objekti izrađen je na android platformi i veb sajtu, čime će ubrzo biti omogućen globalan i nesmetan pristup ovim podacima sa mobilnog telefona ili računara.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.