BAJRAMSKA PORUKA REISA RIFATA EF. FEJZIĆA

Bismillahi-rrahmani-rrahim,

Draga braćo i sestre,

Allahovom voljom stupamo u blagdane Kurban bajrama – najradosnijeg praznika u islamskoj tradiciji. Odlikuje ga radost hadžiluka i kurbana, dva neiscrpna duhovna resursa kojima obnavljamo našu snagu i jačamo vezu sa Uzvišenim Stvoriteljem. Ovo su dani podsjećanja na snažnu vjeru praoca monoteizma, Ibrahima, a.s., njegovu spremnost na najveću žrtvu i Božiju milost kao nagradu. Allahova, dž.š., poruka Ibrahimu, a.s., da je ljudski život svet i da ne može biti žrtvovan označila je civilizacijsku prekretnicu i iskorak iz varvarstva ka uspostavljanju mira i poretka na zemlji. Mira kao prevlasti savjesti nad instinktom, odgovornosti nad zadovoljstvom, solidarnosti nad pohlepom i pravde nad nepravdom. Nauk prvog kurbana je svevremeni putokaz da svetost ljudskog života znači mir na zemlji!

Dragi vjernici,

Zbog poznatih okolnosti izazvanih pandemijom Koronavirusa, muslimani širom svijeta, i ove godine, nijesu u mogućnosti da se odazovu Božijem pozivu i obave hadž. Tekbiri iz naših džamija sa Bajram namaza, ako Bog da, uz brojne tekbire širom svijeta, odjekivaće i Časnom Kabom.

Naše molitve za spas čovječanstva od pandemije neće biti potpune bez ličnog doprinosa, odnosno vakcinacije. Kada su našeg voljenog Poslanika vjernici upitali da li da se liječe, odgovorio je: “Svakako, Allahovi robovi, liječite se, jer Allah, dž.š, nije stvorio bolest a da za nju nije dao lijek, osim jedne – starosti”. Musliman se rukovodi Kur’anom i hadisom, a ne konspiracijama.

Bajram je praznik koji štiti čovjeka dajući mu dostojanstvo i smisao. On je prilika za snaženje porodičnih, prijateljskih i komšijskih veza. Podijelimo blagdansku radost i nadu sa svim ljudima.

Neka naše molitve u Bajramu budu primljene i neka nas Allah, dž.š., pomogne da se mijenjamo na bolje.

Moleći Uzvišenog Gospodara za mir, slobodu i pravdu u svijetu, svim muslimankama i muslimanima u zemlji i dijaspori čestitam Bajram!

Bajram šerif mubarek olsun! Gezuar kurban Bajramin!

Reis,

Rifat Fejzić

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.