Reis Rifat ef. Fejzić sa radne posjete Ankari: Milion ipo eura za Islamski centar u Baru

Reis Fejzić i reis Gormez
Reis Fejzić i reis Gormez

Ankara – Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić boravio je u višednevnoj posjeti turskoj prijestolnici Ankari, u periodu od 21.01.2013. godine do 24.01.2013. godine. U toku svog boravka Reis Fejzić je imao niz veoma uspješnih sastanaka sa visokim zvaničnicima Republike Turske. Posjeta Ankari upriličena jena poziv generalnog direktora “Turske vladine organizacije za međunarodnu saradnju” – TIKA  Dr. Serdara Cama.

Prvog dana boravka reisa Fejzića je primio generalni direktor TIKE Dr Serdar Cam. U razgovoru je potvrđeno da će TIKA nastaviti da pomaže projekte Islamske zajednice, a konkretno je dogovoreno da se vrlo brzo intenziviraju radovi na dovršetku kompleksa islamskog centra u Baru, a za taj posao TIKA ce izdvojiti preko milion i-po eura. Na zahtjev reisa Fejzića, direktor Cam je obećao da će TIKA finansirati rekonstrukciju vakufske zgrade u Plavu i izgradnju munare na džamiji u Bogajićima, Odbor Islamske zajednice Plav.

Reis Fejzić i generalni direktor Serdar Cam
Reis Fejzić i generalni direktor Serdar Cam

Sledeća nezaobilazna adresa reisa Fejzića je bila Islamska zajednica Republike Turske, a domaćin ovog puta je provjereni prijatelj naše Islamske zajednice, vrhovni poglavar (reis) Islamske zajednice Turske, Prof. Dr. Mehmet Gormez. U veoma srdačnoj i prijateljskoj atmosferi reis Fejzić je upoznao svoga domaćinima o položaju Islamske zajednice, stanju islamskih vjernika i aktivnostima sa terena. Ovoga puta je bilo riječi i o kupovini dva mesdžida za potrebe Islamske zajednice, jedan od njih bi bio u Herceg Novom za potrebe tamosnjih vjernika. A potreba za drugim je proizasla na potezu Konik II – Ribnička vrela, kao izraz brige Islamske zajednice za našu braću Rome-Aškalije. Jer, kako je reis Fejzić rekao svome domaćinu da biti manjina znači suočavati se sa određenim naslijeđenim problemima a naša braca Romi su manjina unutar manjine, te ih kao takve Islamska zajednica nesmije zaboraviti i zanemariti. Reis Gormez je obećao punu podršku ovim projektima Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Fejzić i Gormez su se dogovorili da se u cilju očuvanja kulturne baštine Islamske zajednice, vrlo vrijedno djelo , drevni rukopis Kur'ana u Plevljima restaurira u institutu za restauraciju knjiga i rukopisa u Istanbulu, kako bi mu se produžio vijek trajanja te da se nakon toga isti i odštampa. Veoma važan događaj sa susreta kod reisa Gormeza je i taj što se na zahtjev našeg reisa postigao dogovor o bratimljenju Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori sa Muftijstvom Konye. Konya je grad sa više od milion stanovnika, poznat kao grad vjere a to potvrđuje i činjenica da je Konya grad sa najviše džamija u Turskoj, cak i više od metropole Istanbula.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.