Reis Fejzić posjetio Vladu Republike Turske, Crveni Polumjesec i druge bitne instance u Ankari

Reis Fejzić i Kemal Yurtnac
Reis Fejzić i Kemal Yurtnac

Ankara – Boravak u Ankari reis Fejzić je iskoristio da posjeti vladinu agenciju za dijasporu i rodbinske narode, gdje se sastao sa direktorom gospodinom Kemalom Yurtnacom. Valja napomenuti da se preko pomenute agencije vrši upis naših studenata u Turskoj, sa statusom vladinih stipendista. Dogovoreno je da se nastavi dobra saradnja te da se pokuša uvećati broj za djecu koja žele da studiraju u Turskoj, kako za učenike medrese tako i za ostale zainteresovane.

Veoma značajna i moćna institucija koju je reis Fejzić posjetio u Ankari je sjedište Crvenog Polumjeseca. U centrali Crvenog Polumjeseca reis se sastao sa zamjenikom generalnog direktora gospodinom Nihat Adiguzel'om. Reis Fejzić je upoznao svoga domaćina sa aktuelnom ekonomskom i socijalnom situacijom muslimana i drugih građana Crne Gore, te zatražio jačanje saranje ove moćne institucije sa dobrotvornim i humanitarnim organizacijama Islamske zajednice i drugih organizacija na opšte dobro svih.

Posjeta sjedištu Crvenog Polumjeseca
Posjeta sjedištu Crvenog Polumjeseca

Gospodin Nihat Agiguzel je izrazio punu spremnost i posvećenost svoje institucije saradnji sa srodnim i sličnim organizacijama kako Islamske zajednice tako i drugih, ističući da su otvoreni i da se raduju bliskim konkretnim potezima.

Boravakom u Vladi Republike Turske reis Fejzić se sastao sa potpredsjednikom vlade gospodinom Bekir Bozdag'om. Jednoiposatni razgovor je bio više prijateljski nego službeni, uzimajući u obzir lično prijateljstvo koje reis Fejzić ima sa potpredsjednikom Bozdagom.

Reis Fejzić na sastanku sa potpredsjednikom Vlade Bekirom Bozdagom
Reis Fejzić na sastanku sa potpredsjednikom Vlade Bekirom Bozdagom

Reis Fejzić je upoznao gosp. Bozdaga o svom boravku u Ankari te sastancima i razgovorima koje je imao i zahvalio se svom prijatelju  na značajnom izdvojenom vremenu uslijed velikih obaveza. Potpredsjednik Bekir Bozdag se zahvalio na posjeti, rekavši da njegova posjeta Islamskoj zajednici prošle godine na svečanoj akademiji prve generacije medresanata srednje medrese „Mehmed Fatih“ u Podgorici je događaj kojeg će se sjećati cijelog života, uz konstataciju da želi pružiti punu podršku svemu što je u Ankari reis Fejzić dogovorio, i da će se lično založiti na realizaciji svih projekata. “Kad god dođete u Ankaru, ne zaboravite da je ovo i vaša kuća”, zaključio je Bozdag.

Reis Fejzić je posjetio i Veliku Narodnu Skupstinu Republike Turske, gdje mu je domaćin bio potpredsjednik vladajuce AK partije poslanik u skupštini Prof. Dr Mustafa Sentop, koji je ujedno i predsjednik parlamentarne grupe prijateljstva sa Crnom Gorom. U pratnji potpredsjednika AK partije gospodina Sentop'a reis Fejzić se kratko sastao i sa premijerom Turske gospodinom Redžep Tayyip Erdogan'om, što je ujedno slobodno možemo reći i kruna višednevne, plodonosne posjete reisa Rifata ef. Fejzića Ankari.

1 komentar na “Reis Fejzić posjetio Vladu Republike Turske, Crveni Polumjesec i druge bitne instance u Ankari”

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.