Reis Rifat ef. Fejzić na dodjeli nagrade princa Najif bin Abdulaziza u Rjadu

Enis ef. Burdžović, Rifat ef. Fejzić i dr. Nedžad ef. Grabus u Rijadu
Enis ef. Burdžović, Rifat ef. Fejzić i dr. Nedžad ef. Grabus u Rijadu

Saudijska Arabija/Rijad – Povodom šeste po redu dodjele Internacionalne nagrade „Princ Naf bin Abdulaziz Al Su'ud za doprinos sunnetu i savremenim islamskim istraživanjima“ u Rijadu (Kraljevina Saudiijska Arabija)  svojstu počasnih gostiju dodjeli nagrade su prisustvovali reis Rifat ef. Fejzić i rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe, Enis ef. Burdžović.

Pored velikog broja predstavnika iz svijeta, svečanosti je prisustvovao i muftija slovenački dr. Nedžad ef. Grabus, kao i predstavnici Islamske zajednice Albanije. Pored posjete Islamskom univerzitetu u Rijadu, za goste je upriličena posjeta Ministarstvu vakufa kraljevine Saudijske Arabiije. Gostima se dobrodošlicom obratio zamjenik ministra šejh Teufik es-Sedari. Zamjenik ministra je pojasnio da Ministarstvo trasira put svoje misije kroz prenošenje islama kao umjerene, opšteprihvatljive vjere, koja je u suprotnosti sa svim vrstama ekstremizma i zastranjivanja. „U tom smislu, vrata Ministarstva Vakufa su uvijek otvorena svim priznatim islamskim institucijama iz zemalja iz kojh dolazite. Jer, dio naše misije je da budemo na usluzi onima koji su muslimanima na usluzi,“ zaključio je šejh es-Sedari.

Rifat ef. Fejzić i dr. Ahmed Abdul-Gafur
Rifat ef. Fejzić i dr. Ahmed Abdul-Gafur

Nakon zamjenika ministra, prisutnima se obratio počasni gost, dr. Ahmed Abdul-Gafur, predsjednik sunnitskog vijeća ministara u Iraku, takozvanog „Sunnitskog divana“. On je, govoreći o nagradi koja se dodjeljivala najzaslužnijim radovima, govorio o njenoj važnosti u misiji očuvanja sunneta. Suština očuvanja sunneta nije u njegovom pukom prenošenju, već u njegovom razumijevanju  i primjeni. „Zapažen doprinos tome, ostvaruje naš sunnitski fakultet „Imam Ebu Hanife“ u Bagdadu. Kao posledica pogrešnog razumijevanja sunneta, dešavaju se čak i zlodjela, koja najviše štete donose sunnetu i njegovim sljedbenicima. Pojedinci, sa margina društva, danas počnu klanjati, sjutra držati predavanja o islamu, prekosjutra vjernike i ulemu tekfiriti i ubijati. Pogledajte samo jedan podatak: U nestabilnim uslovima u Iraku, stradalo je preko 300 sunniitskih imama, hatiba, vrsnih učenjaka. Iza ubistava 70% njih ne stoje ši'je iz Iraka.  Te ljude su pobili ekstremni sunniti, koji pogrešno razumjevši sunnet, lako ljude proglašavaju kafirima.  Stoga je iintelektualni rad na polju ispravnog razumijevanja sunneta ono što će ga očuvati i neprestano mu doprinositi,“ zaključio je dr. Abdul-Gafur.

Enis ef. Burdžović i dobitnik nagrade dr. Ragib es-Serdžani
Enis ef. Burdžović i dobitnik nagrade dr. Ragib es-Serdžani

Istog dana, 11.12.2012, godine, u popodnevnim časovima u konferencijskoj sali kralja Abdulaziza u hotelu Interkontinental, saudijski prestolonaslednik Selman bin Abdulaziz u prisustvu velikog broja emra, zvaničnika, stranih i domaćih ministara, dodijeljene su počasne nagrade princa Naif bin Abdulaziz Al Su'ud, i to: Abdurrahman el-Luvejhik, Saudi Arabija, za rad na temu: Mislilačka sigurnost u svjetlu poslaničkog sunneta; Dr. Muveffik Salim Mustafa el-Dževadi, Irak, za rad na temu: Civilizacijske vrijednosti u poslaničkom sunnetu; Dr. Abdussettar bin Džasim  el-Hajjani, Irak, za rad na temu Cvilizacijske vrijednosti u poslaničkom sunnetu; Dr. Ragib es-Serdžani, Egipat, za rad na temu: Očuvanje životne sredine u svjetlu islama. Poslije ceremonije dodjele nagrade, počasni gosti su se uputili ka Mekki, gdje su obavili umru.

Enis ef. Burdžović i šejh Muhammed Hassan
Enis ef. Burdžović i šejh Muhammed Hassan
Rifat ef. Fejzić i zamjenik ministra Teufik es-Sedari
Rifat ef. Fejzić i zamjenik ministra Teufik es-Sedari
Prijem u Ministarstvu vakufa u Rijadu
Prijem u Ministarstvu vakufa u Rijadu
Reis Fejzić i muftija Grabus na dodjeli nagrade princa Najif bin Abdulaziza u Rjadu
Reis Fejzić i muftija Grabus na dodjeli nagrade princa Najif bin Abdulaziza u Rjadu

1 komentar na “Reis Rifat ef. Fejzić na dodjeli nagrade princa Najif bin Abdulaziza u Rjadu”

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.