Reis Fejzić otvorio obnovljenu džamiju u Župi kod Trebinja

Obnovljena džamija u Župi kod Trebinja
Obnovljena džamija u Župi kod Trebinja

Trebinje – Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić u nedjelju 25.7.2010.g. svečano je otvorio obnovljenu džamiju u Župi kod Trebinja. Medžlis Islamske zajednice Trebinje, prepuštajući pravo otvorenja najstarije trebinjske džamije reisu Fejziću, se simbolično zahvalilo u ime muslimana ovoga grada na pomoći i razumijevanju koju su im tokom agresije na BiH ukazali muslimani Crne Gore.

Na svečanosti kojoj je prisustvovalo oko 300 muslimana Trebinja i njihovih prijatelja, što je za ovo pogranično mjesto iznad svakih očekivanja, govorili su Husein ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Trebinje, pomoćnik Načelnika općine gospodin Rajko Æapin, Filip Mursel Begović, Nazif ef. Graib sekretar mostarskog muftijstva, reis Fejzić i prof. dr. Ismet Bušatlić u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića.

 

Afirmirajmo duh graditeljstva!

Reis Rifat Fejzić na otvaranju obnovljene džamije u Župi kod Trebinja
Reis Rifat Fejzić na otvaranju obnovljene džamije u Župi kod Trebinja

Zbog nesebičnog doprinosa u obnovi i revitalizaciji vjerskog života na području Istočne Hercegovine s posebnom pažnjom prisutni su pratili obraćanje Husein ef. Hodžića koji se u svom govoru prisjetio iskušenja kroz koja je prolazio tokom obnove. „Kada su raseljeni Župljani pokrenuli inicijativu za obnovu džamije lokalna administracija mi je pružila punu podršku. Najviše čekanja i odugovlačenja imali smo sa resornom ministricom u Banjaluci Fatimom Fetibegović.“, istakao je Husein ef. Hodžić. Nadahnut uspjehom koje su ostvarili u Medžlisu IZ Trebinje i nadnesen nad sudbinu džamije u Župi ef. Hodžić je izrazio nadu kako je konačno došlo vrijeme da se džamije više nikada neće rušiti i kako će se umjesto o rušiteljima govoriti o dobrotvorima, neimarima i dobrim ljudima. „Hoću da budem pobornik ideje da pričamo kako smo gradili, da ne pričamo kako su nam rušili, zašto su rušili i ko je rušio. Osjećam na osnovu naših rezultata da je došlo vrijeme da govorimo o gradnji, da govorimo o graditeljima, da govorimo o emanetu Trebinjaca i vijernika uopće, kako su bili čvrsto odlučni da šest puta obnavljaju uništenu bogomolju. I taj duh graditeljstva trebamo afirmirati. I zato govorimo o graditeljima plemenitih ideja i plemanitih djela!“, pozvao je Husein ef. Hodžić. Opisujući savjesnost starih džematlija i odgovornost prema zajedničkim vrijednostima Husein ef. je ispričao slučaj vezan za naplatu zaostalog duga od džamijskog mutevelije kao korisnika vakufskih posjeda u Župi. Naime, pred Drugi svjetski rat ovaj korisnik vakufskog dobra ostao je dužan određeni iznos novca Vakufskoj direkciji u Sarajevu. Uprkos ratnim stradanjima i ratnom vihoru ,čak četiri puta su slali sličan akt. Sve do 1945.g. potraživan je zaostali dug na ime vakufa. “Vidite kako se ovdje vodilo računa o vakufu, o imovini, o pravima. Ko danas može nečim sličnim da se pohvali? Ovi dokumenti govore o nama i ova džamija je obnovljena takvim našim odnosom.“, zaključio je Husein ef. Hodžić.

H.E.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.