REAGOVANJE na izjave prof. dr Miroljuba Jevtića objavljene u dnevnim novinama “Dan” 15.02.2016. god.

Apsolutno je neprihvatljiv pokušaj profesora Jevtića da radikalnu ideologiju identifikuje sa islamskoj zajendici u Crnoj Gori i svim muslimanim koji žive u njoj. Profesor ide i korak dalje pa tvrdi da je uslov svih muslimana za podršku nezavisnosti Crne Gore bio  taj da se ovori prostor za radiklnu djelatnost i da je tada došlo do „pakta sa đavolom“, gdje je đavo prema profesoru drugo ime za muslimne Crne Gore. Nadalje, tvrdi profesor, ovakvi muslimani predstavljaju prijetnju „sekularnoj organizaciji Crne Gore“ koju „principijelno“ štiti profesor, da bi trenutak kasnije budućnost te sekularne Crne Gore vidio isključivo u „svetosavskoj tradiciji“.

Naravno, priču o radikalnom islamu u Crnoj Gori profesor koristi kao uvertiru za uticaj na dnevnopolitička dešavanja u Crnoj Gori.

Izjava da ISIL regrutuje pripadnike na idoeološkim temeljima koje postavljaju imami iz Plava je,  paušalno skovana i ničim potvrđena. Ovakvim izjavama se kupuje tabloidska slava, i ne priliče jednom univerzitetskom profesoru.

Islamska zajednica u Crnoj Gori i Reis Rifat Fejzić su kontinuirano i nedvosmisleno osuđivali svaki oblik radikalne interpretacije islama. Ukoliko nadležni imaju saznanja o eventualnim aktivnostima koja zalaze u onu krivično-pravne odgovornosti, mi ih pozivamo da reaguju i tie zaštite Islamsku zajednicu od neosnovanih etiketiranja.

Tvrdnja da se tereorizam promoviše upravo iz Islamske zajednice je tendencionzna i da ima za cilj da podgrije mržnju prema svim muslimanima.

Uvjereni smo da je crnogorsko društvo dovoljno zrelo i da odbacuje ovakve pokušaje narušavanja multireligijskog sklada.

Nakon svega iznesenog postaje jasnije zašto profesora za trideset godina djelovanja, kako kaže, niko nikad nije demantovao. I ne treba profesore, vi to sami najbolje radite.

Screenshot_2016-02-16-19-08-14

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.